Noskaidrots uzvarētājs karā par boršča izcelsmi

tautaruna.lv 9.jūlijs 2022, 18:00
 
Freepik
Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko pastāstīja, ka UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzības komiteja iekļāvusi pozīciju attiecīgajā sarakstā ar nosaukumu "Ukraiņu boršča gatavošanas kultūra".

Tkačenko savā Facebook ierakstīja: "Uzvara karā par boršču ir mūsu!" Un viņš piebilda, ka UNESCO pieņēma lēmumu par Ukrainas valdības apelāciju, kas tika nosūtīta 2021. gada martā.

Borščs bija nacionāla strīda objekts gan padomju laikā, gan pēc tā sabrukuma, un īpaši 2010. gados, kad Krievijas un Ukrainas attiecības saasinājās kā vēl nekad.

Pirmā informācija par boršču ir datēta ar Kijevas Krieviju, no kuras cēlušās abas mūsdienu valstis. Nākotnē tas kļuva par ne tikai Krievijas un Ukrainas, bet arī Polijas, Lietuvas, Moldovas un citu valstu nacionālās virtuves sastāvdaļu.

1.jūlijā Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko ierakstīja: "Cīņa par boršču sākās jau pirms kara. Un, lai arī kā Maša Zaharova teica, ka mūsu borščs ir "ekstrēmisma un nacisma izpausme", šī "ekstrēmisma izpausme" tagad oficiāli ir Ukrainas, un oficiāli atrodas UNESCO aizsardzībā.

"Bet mēs ar prieku dalīsimies ar boršču un tā receptēm ar visām civilizētajām valstīm un arī ar necivilizētajām, lai tajās būtu kaut kas viegls, garšīgs un ukraiņu garšīgs," sacīja Tkačenko.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:18

Jaunākās diskusijas