Neticams jūras arheologu atradums - leģendārais Šekltona kuģis “Endurance”

tautaruna.lv 9.marts 2022, 19:30
 
Scanpicx
Jūras arheologi atraduši Antarktikas pētnieka Ernesta Šekltona kuģa vraku, kas nogrima pirms 107 gadiem.

Šekltona kuģis “Endurance” iesala Antarktikas ledū un 1915. gadā nogrima, liekot Šekltonam un viņa komandai meklēt veidu, kā no nomaļā reģiona nokļūt mājās bez kuģa.

Pētnieku uzņemtajās fotogrāfijās un video redzams, ka kuģis ir ļoti labi saglabājies par spīti tam, ka vairāk nekā gadsimtu tas gulējis 3 kilometru lielā dziļumā. Kuģa korpuss vēl salīdzinoši labi turas kopā, kā arī tā priekšgalā vēl skaidri redzams kuģa nosaukums.

“Nepārspīlējot šis ir labākais koka kuģa vraks, kādu es pagaidām esmu redzējis. Tas ir stāvus, stingri iegūlies jūras gultnē un izcili labi saglabājies,” raidsabiedrībai “BBC” teica jūras arheologs Mensuns Bounds.

Misijas vadītājs Džons Šīrss brīdi, kad kameras nolaidās pie kuģa, aprakstīja kā ārkārtīgi pārsteidzošu.

“Šī vraka atklāšana ir neticams sasniegums,” piebilda Sīrss.

Leģendārajā ekspedīcijā Šekltona komanda mēģināja šķērsot Dienvidpolu. “Endurance” kuģis vairākas nedēļas virzījās no Dienviddžordžijas salas dienvidu virzienā, līdz iestrēga ledū un nogrima. Pētnieki ceļā pavadīja vairāk nekā gadu, sākot uz kuģa un beidzot ar vairākiem mēnešiem uz ledus. Bada mocītiem, viņiem nācās pat nošaut un apēst suņus, lai varētu izdzīvot. Ēdienkartē bija arī pingvīni un roņi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:40

Jaunākās diskusijas