Ar pārstādīto cūkas sirdi Deividam izdevās nodzīvot 2 mēnešus

tautaruna.lv 9.marts 2022, 23:25
 
Ekrānšāviņš
Janvāra sākumā ASV ķirurgi pārstādīja ģenētiski modificētas cūkas sirdi 57 gadus vecam vīrietim, kas bija pirmā šāda veida operācija un kādreiz varētu atrisināt ziedotu orgānu hroniskā trūkuma problēmu. Diemžēl vīrietis ir nomiris, vēsta BBC.

Pacients Deivids Benets bija atzīts par nepiemērotu cilvēka orgānu pārstādīšanai. Šāds lēmums bieži tiek pieņemts, ja potenciālajam saņēmējam ir ļoti slikta veselība.

"Bija jāizvēlas starp nāvi un šo transplantāciju. Es gribu dzīvot. Es zinu, ka tas ir šāviens tumsā, bet tā ir mana pēdējā izvēle," dienu pirms operācijas sacīja Benets, kurš ir Mērilendas štata iedzīvotājs.

Gēnu modificēšanu veica Virdžīnijas štatā bāzēts biotehnoloģiju uzņēmums "Revivicor", kas oktobrī bija nodrošinājis cūkas nieri pārstādīšanai pacientam, kuram bija iestājusies smadzeņu nāve.

ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) 31.decembrī deva ārkārtas apstiprinājumu šīs operācijas veikšanai.

Cūkai, kuras sirdi pārstādīja Benetam, bija veikta gēnu modifikācija. Tās gaitā notika atbrīvošanās no trim gēniem, kuri izraisītu cūkas orgānu atgrūšanu cilvēka organismā, un no gēna, kas izraisītu cūkas sirds audu pārmērīgu augšanu. Genomam tika pievienoti seši cilvēka gēni, kas nepieciešami, lai cilvēka organisms pieņemtu pārstādāmo orgānu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:26

Jaunākās diskusijas