"Esam gatavi darīt visu iespējamo un neiespējamo"; NMPD atklāj sarežģītas glābšanas aizkulises

tautaruna.lv 31.jūlijs 2021, 19:00
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) savā mājaslapā dalījās ar stāstu, kurā vēstīja, kā noritējusi viena no šīs vasaras sarežģītākajām dzīvības glābšanas operācijām.

NMPD saņēma izsaukumu uz kādu no ūdenstilpnēm. Tur bija noticis nelaimes gadījums.

"Viņš bija ezera vidū. „Pie samaņas? Neasiņo? Tad turiet viņu! Lai stāvokli nepasliktinātu, nepārvietojiet cietušo un neļaujiet kustēties, kamēr brauc brigāde!”" šo ārkārtas tālruņa 113 dispečeres padomu par palīdzības sniegšanu cietušajam izsaucējiem bija svarīgi ievērot, vēsta NMPD ieraksts.

Vīrietis bija nokritis no vairāku metru augstuma, ūdenī. Lielā ātrumā iekrītot ūdenstilpnē, vīrietis bija atsities ar galvu pret ūdens virsmu.

NMPD min, kad mediķi ieradās notikuma vietā, cietušais atradās teju ezera vidū uz baltas, slīpas rampas jeb tramplīna.

"Gados jauno vīrieti turēja paziņas - hidrotērpā tērptais ķermenis pa pusei ūdenī, un ciešs tvēriens, lai pēc iespējas mazāk kustību. Citkārt smieklu un sarunu pilnajā atpūtas vietā valdīja klusums. Mūsu brigādei atbraucot, kāds jau bija paspējis sarūpēt motorlaivu, lai mēs ātri varētu piekļūt cietušajam. Paķerot medikamentu somu, defibrilatoru, kakla šinu un pašu nepieciešamāko, mediķi kopā ar autovadītāju pēc mirkļa jau bija blakus ezera vidū, lai uzsāktu palīdzības sniegšanu. Puiša gūtās traumas ir smagas, tāpēc pēc dažām minūtēm notikuma vietā ierodas arī ārsta speciālista brigāde. Pa rāciju norādes no kolēģiem, kas vēl no aprīkojuma nepieciešams cietušā aprūpei, un ārsta speciālistu brigāde brauc palīgā ar līdzcilvēku sarūpēto motorizēto plostu. Tam, ka slidens, slapjas kājas, salst rokas vai vējš sejā - šajā brīdī nav nozīmes."

NMPD atzina, ka balansējot uz rampas slīpuma, lai neiekristu ūdenī, abas brigādes, darbojoties komandā, stabilizēja pacienta stāvokli. Pēc tam lēni un saudzīgi puisi pārvietoja uz īpašām nestuvēm un uzmanīgi ietina viņu vakuuma matracī - tas ir īpašs aprīkojums, lai nodrošinātu ķermeņa nekustīgumu un tālāku pārvietošanu. Līdzcilvēku sagādātās siltās segas, ar ko sasegt cietušo un plosts, ar kuru puisi nogādā krastā. Tālāk jau cietušais tika nogādāts slimnīcā.

"#GlābjotDzīvības mēs vienmēr esam gatavi darīt visu iespējamo un neiespējamo. Paldies kolēģiem par darbu vienā no šīs vasaras izsaukumiem ļoti sarežģītos apstākļos! Paldies 502.brigādei - Armandam Ārem, Edvardam Kalniņam un Rinaldam Romānovam, kā arī ārsta speciālista 500.brigādei - Kristiānam Galanderam, Rustamam Junusovam. Tāpat milzu pateicība arī līdzcilvēkiem par zibenīgu rīcību, izvelkot puisi no ūdens, un pirmās palīdzības sniegšanu līdz mediķu ierašanās brīdim un neatsveramo atbalstu brigādēm."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:18

Jaunākās diskusijas