Neticami! Apvienotajos Arābu Emirātos radīts mākslīgais lietus

tautaruna.lv 31.jūlijs 2021, 12:00
 
Ekrānuzņēmums no Instagram
Zinātnieki Tuvajos austrumos ar dronu palīdzību radījuši mākslīgās lietusgāzes, vēsta "People".

Mūsdienās ir iespējams viss. Lai arī pirms kāda laika varētu teikt, ka cilvēks var kontrolēt daudz dažādas lietas, taču laika apstākļi nav viena no tām, šobrīd zinātnieki pierāda pretējo.

Lai cīnītos ar tveicīgajiem laika apstākļiem, zinātnieki Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) radījuši mākslīgās lietusgāzes.

Tuvajos austrumos pirms neilga laika zinātnieki sāka izmantot bezpilota lidaparātus jeb dronus, lai izraisītu mākslīgās lietavas. Tādējādi cīnoties ar tveicīgajiem laika apstākļiem, kas šogad daudzviet ir novēroti.

Ar dronu palīdzību debesīs tika raidīti elektriskie lādiņi, lai izraisītu lietu.

"Šis ir neparasts zinātnes sasniegums," sacīja profesors Roberts Van de Norts. Viņš pauda, ka ar šo zinātnes sasniegumu būs iespējams nākotnē palīdzēt sausākajiem pasaules reģioniem.

"Protams, mūsu spēja manipulēt ar laika apstākļiem ir niecīga, salīdzinot ar dabas spēkiem. Mēs apzināmies, ka mums kā universitātei ir liela loma, sadarbojoties ar globālajiem partneriem, lai saprastu un palīdzētu novērst klimata pārmaiņas sekas," minēja profesors.

Viņš atzina, lai gan AAE ierasti nav novērojami ļoti bieži nokrišņi, tomēr debesis klāj ļoti daudz mākoņu, tāpēc tā ir ideāla vieta, lai pārbaudītu jauno tehnoloģiju.

Kerija Nikola, viena no pētījumā iesaistītajām personām atzina, ka elektriskie lādiņi, kas tiek "sūtīti" debesīs palīdz mazākiem ūdens pilieniem saplūst kopā ar lielākajiem, tādējādi radot lielas lietus lāses. Tas ir nozīmīgi, jo mazie ūdens pilieni var iztvaikot un nenonākt zemē, kā nokrišņi, pateicoties karstajiem laika apstākļiem.

"Tas, ko mēs cenšamies darīt, ir padarīt pilienus mākoņos pietiekami lielus, lai, nokrītot no mākoņa, viņi izdzīvotu līdz pat zemei," sacīja Kerija Nikola.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas