Ūdens jūrā pēkšņi kļuvis ledaini auksts; Bricis skaidro, kāpēc tā

tautaruna.lv 29.jūnijs 2021, 13:09
 
Kaspars Krafts/F64
Latvijas piekrastes lielākajā daļā ūdens temperatūra jūrā ir +20..+23 grādi, bet Ziemeļvidzemes piekrastē ūdens kļuvis auksts, liecina dati no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un satelītiem. Meteorologs Toms Bricis vēsta, ka, piemēram, 29. jūnija rīta pusē Salacgrīvā ūdens temperatūra pazeminājusies līdz +9 grādiem.
Kā skaidro Bricis, Ainažu, Salacgrīvas, Tūjas un Saulkrastu piekrastē ūdens temperatūra ievērojami pazeminājusies jūras straumju dēļ.

"Sasilušais ūdens virsējais slānis ir aizplūdis tālāk no krasta un tā vietā pludmalēs ienācis auksts ūdens no dzelmes. Parasti šo procesu izraisa krasta vējš, kas aizpūš ūdens virsējo slāni, taču šoreiz ūdens apmaiņu drīzāk izraisījušas jūras straumes, jo pēdējās dienās valdošais ir ziemeļrietumu vējš, kas Vidzemes piekrastē apvelingu neizraisa," skaidro Bricis.

Viņš piebilst, ka atsevišķās sēkļainās pludmalēs gan ūdens joprojām var būt silts, kur pārdesmit metrus no krasta ir sekls un ūdens apmaiņa ir lēnāka.
Meteorologs uzsver, ka šos šauras piekrastes joslas procesus prognozēt ir sarežģīti, jo tie ir ļoti lokāli.

Kā tika vēstīts, Ziemeļvidzemes krastā nonācis auksts ūdens no lielāka dziļuma, Salacgrīvas ostā ūdens temperatūra otrdienas rītā pazeminājusies līdz +9 grādiem.

Turpretī Skultes ostā ūdens temperatūra paaugstinājusies no +15 grādiem pirmdienas rītā līdz +21 grādam otrdienas rītā.

Kurzemes piekrastē, kā arī Jūrmalā un Rīgā ūdens temperatūra jūrā pārsvarā svārstās +20..+23 grādu robežās.

Lielākajā daļā upju un ezeru ūdens temperatūra no rīta pazeminājusies līdz +19..+24 grādiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:20

Jaunākās diskusijas