Baltu pagānisms. Lūgšana Austras kokam (Saules kokam).

Latvian pagan

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f9/Figure_Austra_tree_A4_LV_portrait_1.jpg 

Balti – latvieši un lietuvieši – neskatoties ne uz ko spēja saglabāt savu senču vietējo garīgumu. Lai arī katrai tautai ir savs vietējais pagānisms, tomēr baltu pagānisms ir aktuāls tiešu mums. Latviešiem ir jābūt lepniem, ka mūsu senči ir spējuši nosargāt savu dzimto zemi un savu savdabību. Un sentēvu pagānisms ir nozīmīga daļa no baltu tautu sakrālā, kultūrvēsturiskā mantojuma.

Šajā rakstu sērijā es iepazīstināšu ar mūsu tautas neopagānismu: dievturību. Tomēr manis veidotais saturs tik pat labi ir  attiecināms arī uz lietuviešu  neopagānismu: romuvu.

Būšu priecīgs, ja kādam manis veidotais saturs šķitīs noderīgs. Esmu gatavs atbildēt arī uz jautājumiem, ja tādi kādam ir radušies.

Veiksmīgu dienu! 

 

Lūgšana Austras kokam (Saules kokam):

«Austras kok, es Tevi pielūdzu un slavēju!

Austras kok, es Tevi pielūdzu un slavēju!

Austras kok, es Tevi pielūdzu un slavēju!

Tu esi manu senču pielūgts.

Tu esi manu senču apdziedāts.

Tu esi Sentēvu Dievu mīlēts un kopts.

Tu esi Latvju Dievu mīlēts un kopts.

Tu dāvā pasaulei dzīvību.

Tu dāvā manai tautai gudrību.

Tu sargā manas tautas brīvību.

Tu nes gaismu cilvēku sirdīs kā uzlecoša Saule.

Tevi apmirdz Saule, un apskalo pasaules ūdeņi.

Tavas saknes ir no vara.

Tavs stumbrs ir no zelta.

Tavas lapas ir no sudraba.

Tavas saknes stiepjas pagātnē.

Tavs stumbrs atrodas tagadnē.

Tavas lapas raugās nākotnē.

Es pielūdzu Tevi ar visu savu garu un dvēseli, visvareno Austras kok!

Es godāju Tevi, visvareno Austras kok!

Dod man savu svētību, visvareno Austras kok!

Dod man savu aizsardzību, visvareno Austras kok!

Dāvā man gudrību un sentēvu viedumu.

Dāvā man spēku un neatlaidību.

Lai Austras koks svētī visus Latvijas dievturus, kas tam tic!

Lai dzīvo pagāni! Lai dzīvo dievturi!

Lai godāts Austras koks kā tas no iesākuma ir bijis, tā tagad un vienmēr lai ir!

Visa slava Austras kokam! Visa slava pasaules kokam!».

6.marts, 14:29
DŽA

Aleluja!

6.marts, 14:35
Latvian pagan

Tā kā dievturība un romuva nepieder pie ābramiskajām reliģijām, tad adresējot savu lūgšanu kādam no Baltu tautu Dieviem vai Dievietēm nesaka ''Āmen!'' un ''Aleluja!''. Baltu pagānisms nav kristietība. Tās ir divas dažādas pasaules uzbūves koncepcijas. Ābramiskās reliģijas ir monoteiskas reliģijas. Turpretī dievturība un romuva ir politeiskas reliģijas. Šī atšķirība ir ļoti būtiska. 

6.marts, 15:35
DŽA

Tava sekta nav pagānisms, ar Pērkonu tai nav ne mazākā sakara! 

6.marts, 16:13
Ir tāds

Latvian pagan

Man ir tev daži jautājumi

  • Kāpēc savu niku neraksti latvju, bet angļu valodā, ja esi patreots? 
  • Kas ir latvieši, kas ir balti?
  • Mūsdienās kad pastāv DNS ir pierādīts, ka leiši pieder slāvu tautu cilmei, kamēr tā sauktie latvieši un igauņi ir viena tauta. Bez tam vienam rucavietim ģenētiski nav nekā kopēja ar balvēnieti. Viss nav tik vienkārši kā gribas. Mainas laiki, nāk jauni atklājumi un izrādas, ka iepriekšējie uzskati ir bijuši maldīgi. 
  • Kad un kur latviešu senči ir spējuši nosargāt savu dzimto zemi un savu savdabību. Cik zinu, kopš 13. gs. mūsdienu Latvijas teritorija kā jauna meitene ir gājusi no rokas rokā, vācieši, zviedri, poļi, krievi. Kā tad ar dzimtbūšanu? 
  • Kur palika Kursas ķēniņvalsts ar to apdzīvojošajiem līviem un kuršiem?
  • Kāds sakars Brastiņu Ernsta veidotajam neopagānismam ar senajām latvju reliģijām? Neredzu tur nekādu kopsakarību. Kāpēc tu gribi pilnīgam jaunveidojumam piekarināt senatnes birku, kaut tur nekā kopēja nav?

6.marts, 17:26 (6.marts, 17:28 - labots)
Latvian pagan

Baltu tautu pagānisms ir brīvi interpretējams. Baltu tautu pagānisms ir politeismā balstīts. Un baltu tautu pagānisms nepieder pie ābramiskajām reliģijām. Nav arī stingru dogmu. Padomju okupācijas varas ziedu laikos dievturību un romuvu nevarēja brīvi praktizēt, jo sentēvu ticība bija Maskavas komunistu aizliegta. 

Tagad dievturība un romuva ir spējīga attīstīties, kā tam būtu arī jābūt. Būt par pagānu vai nebūt par pagānu ir absolūti brīvprātīga izvēle.

6.marts, 21:35
Ir tāds

Klau Latvian pagan, es tev uzdevu veselu lērumu jautājumu, ne uz vienu tu neesi atbildējis. Neizvairies no atbildēm! Par kādu sentēvu ticību tu runā? Cik man ir zināms dievturība ir radusies 20 gs. 20-tajos gados un ir neopagāniska kustība kurai nav nekā kopīga ar seno latviešu ticību, lai arī kā dievturi to vēlas. Paldies spāņiem, grieķiem un arābiem kuri vēl pirms 12. gs ir aprakstijuši Latvijas teritorijā pastāvošās tradīcijas. Vēlāk tās ir aprakstijuši arī vācieši. Pēdējās ziņas par upurēšanu svētbirzēs ir datētas ar 19. gs. beigām. Pēc tam neviens neko tādu nav fiksējis. 

6.marts, 22:01
Latvian pagan

Neesmu trīsgadīgs bērns, lai uz huligāna jautājumiem atbildētu. Man uz muļķīgiem jautājumiem nav jāatbild. 

7.marts, 7:23
Ir tāds

Latvian pagan

Tu patiesi neesi trīsgadīgs bērns, tu pat neesi gadu veca bērna līmenī! Ko tu saproti ar jēdzienu huligāna jautājumi, ar ko tie atšķiras no nehuligāna jautājumiem? Ko nozīmē muļķīgi jautājumi, vai gudri jautājumi arī pastāv? Nav ne muļķīgu, ne gudru jautājumu, jautājums pēc savas būtības ir vienkārši jautājums, tam nav un nevar būt nekādu īpašību! Tev to skolā nemācija? Kāpēc tev nav jāatbild uz jautājumiem? Atdzīsti, ka tu vienkārši uz tiem nespēj atbildēt, jeb tad tev būtu jaatdzīst, ka viss nav tā, kā tu mēģini pasniegt. Tu esi lēts propogandists, vairāk nekas. Kāpēc es tā saku? Lūk tev divas propogandas pazīmes kuras es saskatu pie tevis.

  • neiedziļināšanās, virspusējība, sagrozīšana, maldinoša pārstāstīšana,
  • darvas karotes medus mucā princips nomelnojot,

Tu esi virspusēji kaut ko sadzejojis un kad tev uzdod konkrētus jautājumus, tu atsakies uz tiem atbildēt. Kāpēc? Ja jau tu esi savas sentēvu ticības apologēts par kādu uzdodies un vēl pats saki: "Esmu gatavs atbildēt arī uz jautājumiem, ja tādi kādam ir radušies.", bet kad tev uzdod jautājumus tu centies no tiem izvairīties pierakstot jautājumiem kādas īpašības, kaut jautājumiem nekādu īpašību būt nevar! Varbūt tu biji iedomājies, ka visi tevi te slavēs un dziedās tev ōdas? Nu nav un nebūs tā! Ko tas saka par tevi? Kas esi tu? Bez tam tev kā jau kārtējam apbižotajam pagāniņam ir jāapvaino kristietība nabaga pagāniņu apbižošanā. Atvaino mani draudziņ, bet tavas zināšanas par to par ko tu centies un gribi runāt ir tuvas "0". Ja vēlies par ko runāt, lūdzu, esi gatavs aizstāvēt savu viedokli ar argumentiem nevis ar apvainojumiem! Ja tu to nespēj, ko tu nāc forumā un veido šeit tēmu kuru pats neesi spējīgs uzturēt un atbildēt uz jautājumiem. Vismaz labi, ka tu spēj iesākt un tad ir puff, tālāk tu netiec. Augstskolā, domāju skolā ar, varbūt vien pirmajās klasītēs nē,  par savu atbidi tu saņemtu atbilstošu vērtējumu "1". Varētu teikt, mašīnu tu spēj iedarbināt, tas jau ir labi, bet braukt nē, tad arī attiecīgs vērtējums. 

7.marts, 8:42
Latvian pagan

Man uz Taviem verbālajiem uzbrukumiem nav jāatbild.

7.marts, 18:27
Ir tāds

Latvian pagan

Ak tu manu nabadziņ, tev uzbrūk! Traki, traki! Vai tu manu cukurdupsīt nebūsi guvis vēl kādu psiholoģisku traumu? Varbūt tev vēl psihoterapeitu pasaukt? Ž'ēl, ka esi tik stulbs, atvaino, citādi pateikt nevaru. Pats uzsāc tēmu, un kad visi tev nedzied ōdas, bet uzdod tev konkrētus jautājumus, izsaka savu viedokli, tu tai vietā, lai kā tēmas autors atbildētu uz tev uzdotajiem jautājumiem izvēlies štrausa pozu- galva smiltīs- lūk, nabaga cukurdupsītim verbāli uzbrūk! Forums ir diskusiju platforma, ja neesi gatavs diskutēt, lūdzu atrodi platformu kur būs tikai tavi domubiedri, kur visi tevi slavēs un tev dziedās ōdas. Es platformās kurās apgrozās tavi domubiedri nerakstu, nelienu kur mani neaicina. Bet šeit ir diskusija un tev to nāksies pieņemt, ja pats esi sācis tēmu!

7.marts, 18:40
Latvian pagan

Verbāli uzbrukumi nav uzskatāmi par jautājumiem. Un uz verbāliem uzbrukumiem es netaisos atbildēt. 

7.marts, 18:51

Tavs ziņojums

 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:40

Jaunākās diskusijas