Bīstamākā nedēļas diena: zinātnieki noskaidrojuši, kad visbiežāk notiek sirdslēkmes un insulti

tautaruna.lv 23.jūnijs 2023, 15:47
 
Lauris Aizupietis/F64
Pētījumu, lai noteiktu bīstamāko nedēļas dienu sirdslēkmes un insulta iespējamības ziņā, veica ārsti no Belfāstas Veselības un labklājības fonda un Īrijas Karaliskās ķirurgu koledžas, vēsta Doctor Piter.

Pētnieki analizēja vairāk nekā 10 000 pacientu datus, kuri no 2013. līdz 2018. gadam tika hospitalizēti visnopietnākā sirdslēkmes veida, miokarda infarkta, dēļ.


Pētnieki atklāja, ka pacientu skaits ar ST segmenta pacēlumu EKG palielinās darba nedēļas sākumā, bet lielākais - pirmdien. ST segmenta paaugstināšanās EKG norāda uz sirds muskuļa nāves fokusa veidošanos un tiek uzskatīta par akūta miokarda infarkta pazīmi.

Pētnieki iepazīstināja ar šiem atklājumiem Lielbritānijas Sirds un asinsvadu biedrības (BCS) konferencē Mančestrā.

"Ir grūti pateikt, ar ko tieši šī parādība ir saistīta," saka zinātnieki. "Varbūt pastāv saistība ar diennakts ritmiem — miega un nomoda cikliem. Tā ir pierādījumi, ka sirdslēkmes biežāk notiek dienās pēc pulksteņu griešanas uz vasaras laiku. Iespējams, ka stress pēc nedēļas nogaleēs gaidāmā darba dēļ palielina stresa hormona kortizola līmeni, kas ir saistīts ar paaugstinātu sirdslēkmes risku."

Citi pētījumi apstiprina zinātnieku secinājumus. Ir arī zināms, ka sirdslēkmes biežāk notiek ziemā un agri no rīta.

"Tas pats ir novērojams arī insultu biežumā," piebilst pētījuma autori. "Šie dati ir ļoti svarīgi, lai palīdzētu ārstiem saprast, kas tieši palielina sirdslēkmes un insulta iespējamību pirmdien. Tas palīdzēs labāk izprast slimības būtību un galu galā izglābs vairāk dzīvību."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas