Filozofijas doktorante un dzejniece "Twitterī" diskutē par vārdu "pirdiens"

tautaruna.lv 26.februāris 2022, 13:00
 
Ekrānuzņēmums
Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras 2021" balvas saņēmēja Kristiana Brektes runa "Twitterī" izraisīja nerimstošas diskusijas.

Sociālo tīklu lietotāji vēl vairākas dienas nevarēja mitēties runāt un apspriest Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras 2021" pasniegšanas ceremoniju, kurā "Pārsteiguma" kategorijā vislielāko publikas atbalstu un zeltīto "Kilograma" statueti ieguva mākslinieks Kristians Brekte par savu sienas gleznojumu "Veltījums Džemmai Skulmei".

Kristiana Brektes pateicības vārdi, saņemot šo gada balvu: “Paldies mammai, paldies vecākiem, paldies “Mākslai vajag telpu”. Esiet drosmīgi un ļaujiet māksliniekiem, dzejniekiem, tiesnešiem, zobārstiem un citiem darīt savu darbu un nepirst dīvānā.”

Tieši šī Brektes runa izraisīja asas diskusija mikroblogošanas vietnē "Twitter", tajā iesaistījās arī filozofijas doktorante un Latvijas Univerisitātes pasniedzēja Ilze Andresone, kā arī dzejniece un partijas JKP biedre Liāna Langa.

"Cilvēki, kuri štāpeļiem krīt puritāniskā ģībonī no vārda "pirdiens", - vai jums nav gadījies palasīt Salvadora Dalī esejas? (Es pat nepieminēšu Rablē, tas, pats par sevi saprotams, ir tabu viegli satraucamiem rumpjiem.), " savā ierakstā min Ilze Andresone.

Uz ko reaģēja Liāna Langa komentējot: "Andresones kundze, noprotu, ka esat filozofijas doktorante, bet pilnā nopietnība salīdzinat literāru tekstu ar publisku runu uz Gada Kultūras skatuves ? OMG Varbūt nākamreiz uz skatuves jau publisku masturbāciju, jo par to lasīts kāda ģēnija romānā?"

Diskusija turpinās un taja iesaistās arī ilggadējā LR1 diktore un raidījumu veidotāja Māra Krontāle : "Viena lieta ir lasīt slavenu rakstnieku darbus, kur tiek minēta visas šīs fiziologiskās darbības. Es varu arī šādas grāmatas nelasīt. Bet kāpec skaistā kultūras pasākumā no skatuves jārunā rupji, prasti? Atļaušanās saldme "re, kā es māku!"? Un tagad visi un visur tā izteiksimies?"

Balvas "Kilograms kultūras 2021" žūrijā ir LTV, LR un LSM kultūras jomas profesionāļi - LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Lilita Eglīte, Eva Johansone, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, LR3 "Klasika" direktore Gunda Vaivode, žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva un LR1 žurnālists Toms Treibergs, kā arī portāla LSM kultūras sadaļas redaktore Laila Burāne.

"Kilograms kultūras 2021" laureātiem naudas balvu nodrošina Nākotnes Atbalsta fonds.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:06

Jaunākās diskusijas