Rozentāle: Es domāju, ka vakcinācija pret Covid-19 būs līdzīga gripai

tautaruna.lv 26.februāris 2022, 14:30
 
Kaspars Krafts/F64
Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle kanāla TV24 raidījumā "Uz līnijas" atbildēja, vai rudenī izbēgsim no nākamās smagās pandēmijas.

B. Rozentāla norāda, ka veidojas kolektīvā imunitāte, tāpēc noteikti pandēmija rudenī vairs nebūs tik smaga. Viņa atzīmē, ka Covid-19 pārslimojuši ir ļoti daudzi.

"Es personīgi domāju, ka vakcinācija būs līdzīga gripai," pauž infektoloģe, norādot, ka jaunais koronavīruss, līdzīgi citiem augšējo elpceļu vīrusiem, ir sezonāls. "Es domāju, ka tie cilvēki, kas negribēs saslimt, vakcinēsies - īpaši riska grupas cilvēki."

Viņa norāda, ka šobrīd ir zināms, ka ir izveidota klasiska vakcīna pret Covid-19 "Novavax", kas būs pieejama arī Latvijā.

Ārste atzīmē, ka imunitātes stiprums un ilgums pēc pārslimošanas katram pacientam atšķiras. "Bet kopumā, statistiski ticami imunitāte, proti, neitralizējošās antivielas - neitrālās olbaltumvielas, kas cirkulē asinīs, strauji mazinās. Ir pētījumi, kas saka, ka saglabājas tikai četrus mēnešus, ir citi, kas saka, ka sešus mēnešus. "

B. Rozentāle norāda, ka izvairīties no inficēšanās iespējams tikai ar "nespecifiskiem līdzekļiem", bet no saslimšanas ar "specifisko profilaksi".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 6:27

Jaunākās diskusijas