UZMANIES! Brīdina par sekām, ja atradīsi viltus "dzintaru"

Rita Lazda 8.maijs 2020, 13:55
 
Jānis Vecbrālis/F64 Photo Agency
Ne reizi vien iedzīvotāji jau brīdināti par jūras krastā atrodamajiem viltus "dzintariem". Arī šoreiz kāda sociālā tīkla facebook lietotāja publicējusi ierakstu, kurā savus līdzcilvēkus brīdina par to, kas var notikt, ja šo fosfora gabalu ieliksiet, piemēram, kabatā.
"Vēršu Jūsu uzmanību, ka pēdējā laikā piekrastē atkal atrodams padomju mantojums - fosfors, kuru viegli noturēt par dzintaru. Pietiek ar ielikšanu kabatā, lai tas sāktu uzkarst un negribētos pat iedomāties, kādus miesas bojājumus tas var nodarīt," sociālajā tīklā facebook raksta ieraksta autore.

"Atšķirībā no dzintara, tas nav dzidrs, ar šķautņainu virsmu un viegli drūp. Lieki piebilst, ka deg ar tādu liesmu, kas pat smiltis kausē. Būsim uzmanīgi un kārtīgi aplūkosim savus atradumus pirms liekam tos kabatā, mašīnā uz paneļa, vai mājās uz palodzes," norāda Alise, kura arī publicējusi video, kurā redzams, ar kādu liesmu deg viltus "dzintara" gabals.

Jau vairākkārt vēstīts, ka baltais fosfors pēc izskata atgādina dzintaru, bet, kad to nedaudz paberzē vai arī tas siltumā sāk žūt, tas uzliesmo. Fosforu no dzintara var atšķirt pēc tā, ka ķīmiskā viela nav tik caurspīdīga kā dzintars.

Pēdējos gados Liepājas pusē no viltus dzintara apdegumiem cietuši vairāki desmiti cilvēku, kuri balto fosforu noturējuši par dzintaru, norāda ziņu aģentūra LETA. Viltus dzintari Liepājas pludmalē visvairāk tiek izskaloti pēc vētrām vai spēcīgiem vējiem jebkurā gadalaikā. Visbiežāk tos atrod pludmales joslā starp Bernātiem un Liepāju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:28

Jaunākās diskusijas