Sokolovs: Vairums vegānu cieš no uzmanības trūkuma

tautaruna.lv 6.februāris 2019, 13:00
 
Gints Ivuškāns/F64 Photo Agency
Fotogrāfs Aleksandrs Sokolovs sociālā tīkla Facebook platformā paudis viedokli par vegānismu un tā piekritējiem, atzīstot, ka neiestājas pret šo filozofiju, taču ir pāris momenti, kas tajā viņu kaitina, jo ir pretrunā ar loģiku un veselo saprātu.
Sokolovs norāda, ka daži vegāni uzsver - dzīvniekus ēst ir armorāli. Viņam ir pretējs viedoklis, fotogrāfs domā, ka tas ir tāpat kā lācim apēst stirnu. Cilvēks atrodas barības ķēdes virsotnē, tādēļ ēd visu, ko var dabūt sev šķīvī.

"Cūkas cieš un mokās. Bijāt lopkautuvē? 99.99% dzīvnieku tur mirst momentāli vai sekunžu laikā. Bet kā notiek mežā? Naivi domāt, ka kaut viens meža dzīvnieks nomirst pats no vecuma. Nē, kad tas dzīvnieks paliek vecs, viņu apēdīs citi dzīvnieki. Tas būs vēl dzīvs, kamēr viņu ēdīs, un tas nomirs 100x sliktākā nāvē nekā lopkautuvē," atzīst Sokolovs.

Fotogrāfs ir pārliecināts, ka pilnīgi katrs savvaļas dzīvnieks beidz savu dzīvi ļoti mokošā un vardarbīgā veidā. Ciešanām un sāpēm nav nozīmes vai vērtības. Sāpes un mokas - tā ir dzīves ikdiena. Tāda pati kā prieks un laime. Vegāni bieži salīdzina dzīvniekus ar cilvēkiem, norādot, ka viņiem arī ir emocijas, raksturs, skaidro Sokolovs.

Fotogrāfs uzskata, ka dzīvniekus nevar pielīdzināt cilvēkiem, jo, viņaprāt, dzīvniekiem nav ne attīstīta intelekta, ne apziņas.

"Diemžēl katrs dzīvnieku indivīds nekādi nevar ietekmēt visu savas sugas populāciju kopumā. Bet cilvēks var. Piemēram, mēs varam saražot desmit miljonus vistu. Vienalga, kas notiek ar tām tālāk. Bet tas vistu kvantums nekādi neietekmēs vistu sugas likteni kopumā. Lai cik daudz vistu nebūtu, neviena no tām neatstās pēc sevis kaut kādu mantojumu, kas varēs ietekmēt visu vistu populāciju. Ar cilvēkiem ir citādāk. No tiem 10 miljoniem atradīsies kāds Elvis vai Ādolfs, vai Arnolds," atzīmē Sokolovs.

Viņš ir pārliecināts, ka dzīvnieki fermās ir atjaunojamais resurss. Fotogrāfam neesot žēl ne lopu, ne cūku, ne vistu, jo cilvēks viņas saražojis un pārstrādājis. Taču Sokolovam ir skumji noskatīties uz to, ka izmirst tādu dzīvnieku sugas kā mamuti.

"Vairākums vegānu ir vegāni, tāpēc ka viņi cieš no uzmanības deficīta. Viņi izmisīgi grib būt individualitātes, bet neko īsti neprot un nevar citādāk izcelties, lai pievērstu uzmanību savai personai. Ļoti bieži šādi cilvēki kļūst par "agresīviem" - Instagramā bieži publicē savu ēdienkarti, valkā kreklus ar saukļiem par vegānismu utt. Bet aiz tā visa ir tikai uzmanības trūkums un nespēja izcelties ne ar ko citu. Varbūt nevajag tik ļoti fokusēties uz ēdienu. Dzīvē ir daudz nopietnākas un svarīgākas lietas kam veltīt laiku un enerģiju," norāda Sokolovs.

Fotogrāfs uzskata, ka parastā zīdītāju gaļa ir garšīga, bet nav veselīga. Taču izslēdzot to no ēdienkartes, var izvairīties no dažādām slimībām un nodzīvot nedaudz ilgāk.

Sokolovs min, ka lopkopībai vajag ļoti daudz resursu. Cilvēku populācija arī strauji pieaugot, viņaprāt, drīz visi meži tiks izcirsti, lai audzētu barību lopiem.

Fotogrāfs atzīmē, ka cilvēcei vajag jaunu barību, bet ne augus. Viņš esot atradis lielisku risinājumu, kuru atzīst par labu esam, drīzumā par to pastāstīs arī citiem.

Jāatzīmē, ka janvāra sākumā Sokolovs sociālajos tīklos dalījās ar vairākām piedzīvotām neparastām situācijām fotosesiju laikā. Tāpat Aleksandrs neslēpa, ka reiz gadījies tāds brīdis, ka nācies pat raudāt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:33

Jaunākās diskusijas