"Dzīvnieki tā nedara"; cilvēki diskutē, kā dēvēt krievu karavīrus

tautaruna.lv 7.aprīlis 2022, 10:30
 
Reuters/Scanpix/Leta
Ģimenes ārstes Gundegas Skruzes - Janavas mikroblogošanas vietnē Twitter veiktais ieraksts izraisījis plašu diskusiju.
"Lūdzu nesauciet krievu bandītus par zvēriem vai lopiem. Dzīvnieki tā nedara. Tā dara deģenerāti, morāli kropļi, mankurti, elles izdzimteņi," pēc ziņām par Krievijas armijas pastrādātajiem noziegumiem Ukrainas pilsētās raksta ārste.
Komentāros pie ieraksta izveidojusies plaša diskusija par salīdzinājumu.
"Viņiem pat ir spec.vārds - tvarj. Tikai nezinu, ko viņi varētu tādā vārdā saukt, ja ne sevi," norāda komentāra autore.
"Man šķiet, ka latviešu valodā nemaz nav piemērota vārda. Mūsu vārdiskā pasaules uztvere nesniedzas tik zemu.." - atzīmē komentētāja.
"Orki - karojoši cilvēkveidīgi radījumi, manuprāt, visprecīzākais apzīmējums. Bildēs arī līdzīgi," savu variantu piedāvā komentētājs.
"Man arī ļoti nepatīk. Arī eng bieži dzirdu "animals". Manuprāt, tas dehumanizē "nonhuman animals" (latviešu valodā nav laba apzīmējuma), jo nonhuman animals un krievu barbariem nav nekā kopēja. Zvērs diemžēl pārāk līdzīgs "зверь", kas nav dzīvnieks. Vajag citu vārdu monstriem," spriež komentētāja.
"Nezvēri latviski ir labs vārds. Bet kā nosaukt angliski?"- pauž komentāra autore.
"Mežoņi," piedāvā komentētājs.
Jau vēstīts, ka pēc Krievijas karaspēka padzīšanas Bučā atrasti vairāk nekā 300 okupantu nogalināti civiliedzīvotāji. Pilsētas ielas bija nosētas līķiem. Video un fotogrāfijas no Bučas ir šokējušas visu pasauli, un slaktiņu Bučā nosodījušas daudzas valstis.
ANO Augstākā cilvēktiesību komisāra birojs (OHCHR) atzinis, ka fotogrāfijas no Bučas ir ārkārtīgi satraucošas, un uzsvēris, ka starptautiskās tiesības aizliedz apzinātus uzbrukumus civiliedzīvotājiem.
Šķiet, ka Bučā notikusi "tieša slepkavošana un mērķēšana uz civiliedzīvotājiem", žurnālistiem Ženēvā norādījusi ANO cilvēktiesību biroja preses sekretāre Liza Trosela.
"Tas ir ārkārtīgi satraucoši un tiešām spiež domāt, ka notikusi (..) starptautiskajās cilvēktiesībās par kara noziegumu atzīta apzināta civiliedzīvotāju slepkavošana," komentējot fotogrāfijas, kurās redzami Krievijas armijas Bučā nogalinātie cilvēki, atzinusi Trosela.
"Viss liecina, ka upuri tika nogalināti mērķtiecīgi un tieši," piebildusi OHCHR pārstāve.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:33

Jaunākās diskusijas