Dumpis nosauc galveno problēmu ar jauno Covid-19 variantu

tautaruna.lv 29.novembris 2021, 12:30
 
Lauris Aizupietis/F64
Infektologs Uga Dumpis mikroblogošanas vietnē Twitter nosaucis galveno problēmjautājumu, kas saistīts ar jaunā Dienvidāfrikas paveida "omikron" parādīšanos.
"Galvenie neatbildētie jautājumi ir, vai daudzo būtisko mutāciju rezultātā nemainīsies vīrusa virulence jeb spēja nogalināt un cik efektīvas pret to būs esošās vakcīnas," ierakstā pauž U. Dumpis.

Vēlāk komentārā infektologs norāda, ka parasti virulence ar laiku samazinās, jo no evolūcijas viedokļa ilgstošā laika periodā tas patogēnam ir izdevīgāk, "bet šis vīruss visu laiku sagādā pārstegumus un ir bijis lielā mērā neprognozējams".

"Ir arī pagājis salīdzinoši īss laiks priekš tādām nopietnām izmaiņām," komentārā norāda U. Dumpis.

Kā ziņots, Dienvidāfrikas Republikas zinātnieki ceturtdien pavēstīja, ka konstatējuši jaunu Covid-19 variantu ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā.

Dienvidāfrikā, kas ir Covid-19 vissmagāk skartā Āfrikas valsts, vienā dienā reģistrēto jauno infekcijas gadījumu skaits kopš mēneša sākuma ir desmitkāršojies, pieaugot no 106 līdz apmēram 1200.

Reaģējot uz šo ziņu, daudzas valstis, tostarp arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ir apturējušas lidojumus no Āfrikas dienvidvalstīm.

Zinātnieki uzskata, ka jaunais variants var būt lipīgāks par Covid-19 delta jeb Indijas variantu, kā arī rezistentāks pret pašreizējām Covid-19 vakcīnām. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:09

Jaunākās diskusijas