Vai tuvākajā laikā Latvijā varētu parādīties jauni Covid-19 paveidi?

tautaruna.lv 2.aprīlis 2021, 10:30
 
Vladislavs Proškins/F64
Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors Jānis Kloviņš kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" skaidroja, vai tuvākajā laikā Latvijā varētu parādītes kāds jauns Covid-19 paveids.

"Protams, ja nekas netiks mainīts, piemēram, ierobežota ieceļošana," pauž Kloviņš, norādot, ka ar intensitāti, kādā notiek ceļošana, varbūtība ievest Latvijā jaunu paveidu ir liela.

Speciālists atzīmē, ka, ierobežojot vīrusa izplatību, tam radīti "spiedieni", kas veicina jaunu variantu rašanos. Viens no šiem "spiedieniem" ir ceļošanas ierobežojumi un otrs - vakcinācija. "Kā vīruss centīsies izvairīties no šī spiediena un, kā viņam tas izdosies, to rādīs tikai laiks," norāda Kloviņš.

Runājot par paveidiem, kas vēl nav Latvijā, Kloviņš min Brazīlijas paveidu, taču atzīmē, ka vīrusa paveidu ir ļoti daudz.

"Patiesībā mums būtu jārunā par bīstamajiem paveidiem. Un tādu pa īstam bīstami ir šie te trīs - Lielbritānijas, Dienvidāfrikas un Brazīlijas," stāsta Kloviņš un norāda, ka Brazīlijas paveids vēl Latvijā nav sastopams. Viņš gan norāda, ka, ņemot vērā, ka Latvijā ir konstatēts Ugandas paveids, kuram ir bijusi mazāka iespēja līdz mums nokļūt, viss ir iespējams.

Viņš arī atzīmē, ka Latvija ir pārāk maza valsts, lai jauni varianti attīstītos šeit, taču "tas nav izslēgts". "Parasti viņi rodas tur, kur vīrusam ir lielāka iespēja izplesties, lielākas populācijas," paskaidro speciālists.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas