Mugurkaula lūzums, galvas traumas; mediķi brīdina vecākus par vizināšanos ar ragavām

tautaruna.lv 13.februāris 2021, 12:30
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme / Kaspars Krafts/F64
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) sociālajā vietnē Facebook vērsies pie vecākiem, atgādinot par bērnu drošību, izbaudot ziemas priekus uz kalna.

Kā atklāj mediķi, šoziem viņiem nācies steigties pie ne viena vien bērna ar smagām traumām, kas gūtas vizinoties ar ragaviņām piemājas kalniņos un nogāzēs.

"Piemēram, kāds skolas vecuma bērns nenovērtēja attālumu līdz grāvim un iebrauca tajā, sekas - mugurkaula lūzumu. Citā reizē pavisam mazam ķiparam, kurš laikus nepagāja malā, virsū uztriecās ragavas ar citiem bērniem. Mazais trieciena dēļ krita, atsitās pret ledu un guva smagu galvas traumu. Savukārt vēl citā situācijā slimnīcā nogādājām bērnu ar atslēgas kaula lūzumu, kas gūts pārgalvīgā brauciena rezultātā stāvot kājās uz ragavām.

Galvas, muguras, astes kaula, krūškurvja, pleca traumas, kājas un sejas kaulu lūzumi - tās visas ir traumas, ko šoziem guvuši bērni, baudot ziemas priekus. Un nelaime parasti notiek, kad mazais nobrauc no paaugstinājuma un atsitās pret kādu cietu priekšmetu - visbiežāk koku, ceļmalas stabu, arī soliņu.

Lai ziemas aktivitātes sagādātu prieku, nevis traumas, vecākiem jāpārrunā ar saviem bērniem drošība, aicinot izvērtēt riskus un būt vērīgiem uz kalna. Atgādiniet, ka pirms nobrauciena ir jāpārliecinās vai atpūtas vieta ir droša, un, laižoties lejā no kalna, nevajag paļauties uz veiksmi, ka ragavas kokam pabrauks garām vai stabs ir pārāk tālu. Tāpat neaizmirstiet bērnam uzlikt galvā ķiveri vai lietot citus līdzekļus, kas var pasargāt ķermeni no triecieniem un lūzumiem," brīdina NMPD.

Jau rakstījām, ka Igaunijā mazai meitenei veikta smaga operācija pēc tam, kad viņu ar ragavām notrieca kāds zēns.

Jau vēstīts, ka janvārī Talsu novadā pārgalvīgu ziemas aktivitāšu laikā dzīvību zaudēja 14 gadus veca meitene. 19 gadus vecs jaunietis vadīja automašīnu "Audi", kurai aizmugurē bija pastiprināts minerālmēslu maiss, kurā iekšā bija kameras un matracis. Uz tā atradās divi jaunieši līdz brīdim, kad līkumā maiss noslīdēja nost no ceļa braucamās daļas un ieslīdēja grāvī, kur bija caurteka. Jaunietis turpat no maisa nokrita nost, taču meitene trieciena rezultātā atsitās pret grāvī esošo caurteku un koku. Diemžēl meitene notikuma vietā no gūtajām traumām gāja bojā. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki cīnījās par meitenes dzīvību, taču viņu atdzīvināt neizdevās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:06

Jaunākās diskusijas