Bricis parāda, ko neparastu ziemā dara vējš

tautaruna.lv 13.februāris 2021, 9:42
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis sociālajā vietnē Instagram dalījies ar kādas iedzīvotājas iesūtītajiem attēliem, kuros redzams, kā sniega bumbas savēlis vējš.

Kā atklāj ieraksta autors, foto tapuši Talsu novada Ārlavas pagasta Nogalē.

"It kā parastas sniega bumbiņas, taču šīs ir uzvēlis vējš. Brīžos, kad saulē sniega virskārta mazliet sāk kust un sniegs kļūst lipīgs, slapja sniega kārtiņa ir plāna, apakšā sniegs ir sauss, tādēļ vējš bez lielām grūtībām var uzvelt šādas nelielas bumbiņas," skaidro Bricis.

Jau vēstīts, ka, pateicoties lielajam salam, Latvijā daudzviet novērotas iespaidīgas optiskās iluzījas, par kurām pastāstījis arī Toms Bricis. Piemēram, saules stabus. "Aukstajā laikā, saulei lecot un rietot, virs saules izveidojas sarkans vai oranžīgs gaismas stabs. To rada ledus kristāliņi, kas atrodas gaisā," šādu skatu visbiežāk ir iespējams novērot 10 līdz 20 minūtes pēc saullēkta vai pirms saulrieta atzīst Bricis.

Saulei bieži vien veidojas arī halo perhēlijas loki. Bricis atzīst, ka šo parādību bieži vien cilvēki mēdz sajaukt ar varavīksni. "Biežāk ar halo cilvēki saprot gaismas apli ap sauli, bet šajās dienās pārsvarā redzama tikai apļa daļa jeb loki saules malā. Halo loki vai aplis var būt vienkrāsains, gaišs vai varavīksnes krāsās."

Aukstajās ziemas naktīs var novērot arī gaismas pīlārus no mākslīgiem gaismas avotiem. Tie ledus kristāli, kas vakaros un rītos rada saules stabus, naktī veido gaismas stabus virs laternām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:37

Jaunākās diskusijas