Ārste paskaidro, kāpēc pacientus pieslēdz plaušu ventilatoriem, ja zina, ka tas var slikti beigties

tautaruna.lv 11.decembris 2020, 18:00
 
Vitaly Nevar/TASS/Scanpix/Leta
Anestezeoloģe Kristīne Pitkeviča mikroblogošanas vietnē Twitter skaidrojusi, vai mākslīgā plaušu ventilācija nogalina un, kāpēc ārsti pieslēdz pacientus ventilatoriem, ja tas var "slikti beigties".

Ārste soctīklos sniegusi izsmeļošu atbildi:

"Plaušas ir salīdzinoši vienkāršs orgāns, ko veido nebeidzamu pūslīšu jeb alveolu kopums (tāds dabīgs fraktālis mūsos) Plaušu galvenā funkcija ir nodrošināt gāzu apmaiņu starp gaisu un asinīm. Asinis caur alveols membrānu saņem skābekli un atbrīvojas no CO2.

Jo vairāk alveolu, jo lielāka to kopējā virsma, jo naskāk asinis var uzņemt skābekli. Vienkārši - jo lielāks tirgus placis, jo lielāks tirgošanas apgrozījums! Cilvēka rumpis gan var izturēt daudz un spēj pilnvērtīgi dzīvot pat tikai ar vienu plaušu.

Sirds uzņem ar skābekli bagātas asinis pa taisno no plaušām un pārpumpē tās tālāk uz orgāniem un audiem. Asinis noiet (notek) garu ceļu līdz maziem kapilāriem un tur katrai orgānu šūniņai uzdāvina skābekli un savāc atkritumus," raksta mediķe.

Viņa norāda, ka, ja alveolās gāzu maiņa ir traucēta, tad asinīs krājas mēsli un trūkst skābeklis, orgāni un audi cieš skābekļa badu un sākt palikt skābi. Viņa atzīmē, ka nieres mazāk filtrē šlakvielas, bet zarnas mazāk kustās. Apziņas līmenis krīt un aknas bojājas, vai arī šie orgāni “atsaka”.

"Ar steigu jāpiegādā cilvēka audiem un orgāniem skābeklis, kamēr neiestājas neatgriezeniski bojājumi. Bet kā? Ja vīruss ir sabojājis alveolas, plaušās tagad ir vairāk šķidrums un tūska nekā labais gaiss," norāda Pitkeviča.

Viņa turpina: "Ja tas nepalīdz, pūtīsim iekšā vērtīgu gaisu ar spiedienu, iespiedīsim skābekli ar varu cauri uztūkušai membrānai asinīs

To sauc par neinvazīvo ventilāciju, kam lieto īpašu masku un pac. ir pie apziņas

Tas ir brīdis, kad izšķiras pacientu pievienot pie ventilatora. Uz šo brīdi viņš JAU ir ļoti smagi slims un ārstam neatliek nekas cits, kā paralizēt viņa muskulatūru un ventilēt mākslīgi. Kādos režīmos, kā - tā ir milzu māksla, ko ārsti apgūst vismaz 5 gadus.

Ja pacients, kurš tiek mākslīgi ventilēts, aiziet bojā, tas notiek, jo viņa slimības gaita bija īpaši smaga, tik smaga, ka bija nepieciešama pat MPV," skaidro ārste.

Nobegumā viņa uzsver, ka mākslīgā plaušu ventilēšana nenozīmē garatētu nāvi.

Jau vēstīts, ka, atbildot uz skatītājas jautājumu, vai mēdz izveseļoties pacienti, kuri pieslēgti makslīgās plaušu ventilācijas iekārtai, Fūrmanis pauž, ka, iespējams, var "atrast tādu pacientu", taču lielākoties tas esot "vienvirziena ceļš".

"Lielākā daļa šo pacientu, kas tiek mākslīgi elpināti, viņi vai nu mirst, vai nu viņu veselības stāvoklis paliek ar ļoti smagām komplikācijām, " pauda Fūrmanis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas