Andris Bulis stāsta par piedzīvoto cietumā

tautaruna.lv 11.decembris 2020, 13:09
 
Kaspars Krafts/F64
7. decembrī nākamās paaudzes televīzijā dots starts oriģinālseriālam ‘’Tunelis’’. Filmēšana notika reālā vidē Brasas cietumā. Par filmēšanas aizkulisēm sarunā ar Skaties.lv stāsta galvenās lomas atveidotājs aktieris Andris Bulis.

Liela daļa ainu filmēta Brasas cietumā, kurš, lai gan šobrīd vairs nedarbojas, joprojām glabā gadu desmitos uzkrātus reālu ieslodzīto dzīvesstāstus un auru. Bulis neslēpj, ka filmēšana Brasas cietumā bijis spēcīgs emocionāls pārdzīvojums pat viņam kā daudz pieredzējušam aktierim.

‘’Pēc pirmās filmēšanas dienas, kas bija astoņas stundas karcerī, bija spēcīga apziņa, ka tur cilvēki ir atstājuši savas dzīves ieskrāpētos uzrakstos uz sienām.

20 minūtes pēc iznākšanas no filmēšanas sēdēju automašīnā un nevarēju pabraukt. Sāku domāt, ka nav vērts par daudz ko sūdzēties dzīvē, vajag vienkārši aiziet tur, pasēdēt cietumā. Vispār jauniešiem vajadzētu pēc 8., 9. klases aiziet paskatīties, kas ir tā cietuma realitāte,’’ spriež Bulis.

Viņš stāsta, ka uzraksti uz sienām cietumā ir rupji, pārsvarā krievu valodā, datumi, par ko ieslodzīts, simboli.

Filmējot ‘’Tuneli’’, viņš uzzinājis ne vienu vien baisu lietu par cietuma dzīvi.

‘’Cietumā ir tādi karceri, kuri ir ļoti šauri. Tīri psiholoģiski, lai ietekmētu, lai sodītu ieslodzīto. Tos arī par šizo sauc - piemēram, atstāta gaisma.

Man ir vieglāk, jo es zinu, ka nofilmēsim ainas un pēc 3 stundām iesim ārā. Bet ir cilvēki, kuri tur pavada 12 diennaktis. Dažreiz es uzdodu jautājumu, ko sabiedrība sagaida no tāda cilvēka, ja viņš ir to piedzīvojis.

Tagad gan vairs nav krievu laiku likumi, kādi bija deviņdesmitajos,’’ stāsta Bulis.

Pēc iedziļināšanās seriāla stāstā aktierim palikusi pēcgarša, kas liek uzdot jautājumus. ‘’Mēs gribam, lai tie cilvēki integrējas, vienkārši un atvērti nāk pretī un sveicina visus, bet viņiem mainās domāšana.

Var teikt, protams, ka viņi ir pārkāpuši noteikumus, bet mēs nekad nezinām, kāpēc cilvēks ir pārkāpis noteikumus,’’ spriež mākslinieks.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas