Baltijas jūrā atrastas vērtīgas dārgumu lādes

Anete Ošleja 1.janvāris 2021, 3:00
 
Baltictech/StachuraPhoto.com
Ūdenslīdēji nogrimušajā karakuģi atrada ļoti vērtīgas dārgumu lādes. Aplēses liecina, ka tajās varētu atrasties 250 miljonu mārciņu vērtas zelta dārglietas, vēsta medijs Daily Star.

Eksperti min, ka esošajās lādes varētu atrasties slavenās "Dzintara istabas" zeltlietas.

Otrā pasaules kara laikā, 1945. gada 13. aprīlī, nacistu tvaikonis "Karlsruhe" nogrima Baltijas jūrā. Tas nogrima, pateicoties padomju lidmašīnu uzlidojumiem. Tvaikonim nogrimstot, tas izraisīja ļoti daudzu cilviliedzīvotāju un militāro personu nāvi.

Oktobrī poļu nirēji izlēma apskatīt nogrimušo kuģi. Apskatot kuģa vraku, tika atrasti vairāki vērtīgi priekšmeti, ieskaitot lādes.

Pētnieku grupa mēnešiem ilgi analizēja iegūtās lādes drupas. Pētījumos atklājās, ka tur, iespējams, atrodas zelts no "Dzintara istabas".

"Pēc rūpīgas jūras dzelmes izpētes, kur tika atrasts kuģis, mēs varam apstiprināt, ka, iespējams, atradām vēl vienu pasaules kara tvaikoņa vraku," atzina Baltictech pētnieki.

Pašlaik turpinās gan kuģu vraku, gan atrastās lādes izpēte. "Turpmākie pētījumi parādīs, vai tas tiešām ir kuģis no 1945. gada," atzīst pētnieki.

Nirēji kopumā atrada desmit lādes. Dažas no lādēm bija atvērtas un tajās varēja redzēt, ka tur atradušās gumijas starplikas. Šāds atradums liecina par to, ka tur iekšā, iespējams, varēja būt vērtīgas gleznas. Uz kuģa vraka ūdenslīdēji atklāja arī vairākus militāros transportlīdzekļus, procelānu un vēl daudz citu nenoskaidrotu priekšmetu.

"Šis atklājums var sniegt revolucionāru informāciju par leģendārās "Dzintara istabas" pazušanu, jo tieši šeit tā tika redzēta pēdējo reizi," atzina Baltictech pētnieku grupa.

"Dzintara istaba" bija ļoti īpaša. Tā bija izdekorēta ar dzintara un zelta elementiem. Iepriekš šie dārgumi atradās Katrīnas pilī, Krievijā. Dārgumi tika uzskatīti par astoto pasaules brīnumu. Tomēr vēlāk dārgumi tika demontēti un kara laikā pazuda.

"Karlsruhe" bija vācu kravas kuģis. Tas tika uzbūvēts 1905. gadā. Savukārt 1945. gada 13. aprīlī, pateicoties padomju lidmašīnu uzbrukumam, tas nogrima, nesot līdzi lielu upuru skaitu. Kopumā pieejamie dati liecina, ka Vācijai piederēja seši "Karlsruhe" kuģi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:28

Jaunākās diskusijas