VIDEO: Cik patiesībā daudz nitrātu ir Latvijā nopērkamajos arbūzos?

Viktorija Gabrjuna 6.jūnijs 2020, 10:11
 
Kaspars Krafts/F64
Rīdzinieks Kaspars no Krievijas iegādājies ierīci, ar kuru var veikt testēšanu augļiem un dārzeņiem un uzzināt, cik daudz nitrātu tie satur? Kaspara veiktais eksprestests uzrāda, ka arbūzā nitrātu daudzums ir 126 mg/kg . Pieļaujamā norma esot 60 mg/kg , vēstīja raidījums "Bez Tabu".
Kaspars par ierīci samaksājis divus ar pusi simtus eiro. Uzskata, ka rādījumiem vajadzētu būt precīziem.

”BIOR” ķīmijas eksperte skaidro, ka nitrāti ir slāpekļskābes sāļi. Uzkrājas augļos un dārzeņos, ja tiek izmantots minerālmēslojums. Latvijā gan neesot noteikta maksimālā pieļaujamā nitrātu norma arbūzos.

Arī Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Tatjana Marčenkova akcentē, ka Eiropas Savienībā nitrātu maksimāli pieļaujamo normu pārtikas produktos nosaka Komisijas regula, bet tajā nitrātu norma arbūziem nav noteikta. Nitrāti uzglabāšanas laikā sadalās. Līdz ar to jebkura augļa vai dārzeņa uzglabāšanas laikā to kļūst aizvien mazāk. To daudzums samazinās, arī mazgājot un skalojot augļus vai dārzeņus.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūtā ”BIOR” laboratorijā iegūtie rezultāti liecina, ka visos trijos arbūzu paraugos nitrātu daudzums ir pat mazāks nekā 20 mg/kg.

Eksperti skaidro, ka rezultāti, kādi bija, veicot testēšanu ar ierīci, atšķiroties no laboratorijā iegūtajiem, jo metodes esot dažādas. Uzticas akreditētā laboratorijā iegūtajiem rezultātiem. Turklāt ierīce, ko iegādājies arbūzu pircējs Kaspars, esot paredzēta Krievijas tirgum. Tur maksimālā pieļaujamā nitrātu norma arbūzos tiešām esot 60 miligrami uz kilogramu.

Eksperti mierina, ka mūsu arbūzus varot ēst droši, vismaz nitrātu tajos tikpat kā neesot.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:50

Jaunākās diskusijas