Latvijas iedzīvotājiem internetā piedāvā nopirkt koronavīrusa testus

Viktorija Gabrjuna 10.maijs 2020, 11:39
 
PA Wire/PA Images/Scanpix/LETA
Latvijas iedzīvotāji ziņo, ka ka internetā piedāvā iegādāties eksprestestus vīrusa Covid-19 noteikšanai par 24 eiro, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Egita sociālā medija “Facebook” jaunizveidotā “Solo Lab” lapā nejauši uzdūrusies reklāmai par mājas apstākļos veicamu eksprestestu koronavīrusa IgG un IgM antivielu noteikšanai cilvēka asinīs.

Sazinoties ar interneta veikala “Solo Lab” pārstāvi, viņš paskaidro, ka testu ļauts iegādāties jebkuram, taču tas esot paredzēts izmantošanai tikai veselības aprūpes jomā strādājošajiem.

Testa lietošanas instrukcijā esot paskaidrots, ka, lai veiktu testu, nepieciešams paņemt asins paraugu no kapilāriem vai vēnas, ko svarīgi darīt precīzi, citādi sekas varot būt bīstamas.

Internetveikalā “Rovico” ir līdzīgs piedāvājums. Šis asins testeris ir dārgāks, taču arī rezultāti sagaidāmi ātrāk - pat 2 līdz 10 minūšu laikā. Aprakstā minēts, ka tests paredzēts izmantošanai medicīnas personālam, taču klientu konsultante gatava pārdot to arī mums, paskaidrojot, ka tas esot informatīvs profesionālais tests, kuru iespējams pasūtīt un saņemt ar pakomāta vai kurjera starpniecību.

Veselības Inspekcijas (VI) redzeslokā nonākuši vairāki COVID-19 diagnostikas testu viltojumi un testeri, kuri reklamēšanā izmantota maldinoša informācija. VI Medicīnas ierīču uzraudzības nodaļas inspektore Agnese Elizabete Cērpa paskaidro, ka abi testi ir laisti tirgū atbilstoši MK noteiktajām prasībām, bet, lai gan pats ražotājs lietošanas instrukcijā norādot, ka tos paredzēts likt lietā tikai profesionāļiem, iegādāties to var visi. A. E. Cērpa uzsver, ka internetveikala pārdevējam būtu nodrošina, ka testi nonāk tikai veselības aprūpes darbinieku rokās.

Inspekcijā brīdina, ka eksprestestu rezultātus varot viegli pārprast un tiem nevajadzētu uzticēties.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:58

Jaunākās diskusijas