Ukrainiete atklāj paņēmienus, kas palīdzēja veikli iemācīties latviešu valodu

tautaruna.lv 19.augusts 2019, 7:00
 
Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency
Ukrainiete Viktorija sociālajā tīklā Facebook dalījusies ar padomiem, kā mācīties un sākt runāt latviski.

"Pēdējo divu gadu laikā mani ļoti bieži jauta kā es iemācījos latviešu valodu un kā man izdevās tik ātri sākt komunicēt latviski.

Lielāka manu paziņu daļa doma, ka esmu dzimusi šeit, bet īstenībā uz Latviju es atbraucu tikai pirms 7 gadiem. Kad ir vēlme un motivācija viss ir iespējams!

Tātad nekādu noslēpumu!

1. Nebaidījies kļūdīties! Jā! Nav iespējams mācīties valodu un uzreiz perfekti runāt/rakstīt/ izrunāt vārdus. Es joprojām kļūdos un vienmēr pateicos ja mani kāds labo. Tajā nav nekas slikts un dēļ tā nav jākautrējas.
2. Skatījies filmas, raidījumus LV valodā. Es savulaik ļoti daudz skatījos filmas un raidījumus LTV1/LTV7 un īpaši noderīgi bija klausīties raidījumus un lasīt subtitrus.
3. Ir jāklausās un ja ir iespēja ir jādzied LV mūzika! - Manuprāt, dziedot, ir visslābākais veids iemācīties latviešu valodas izrunu! Jā, tas taču ir kolosāli! Ejiet dziedāt korī, ansamblī vienalga kur, bet galvenais latviski. P.s. pievienota vērtība ir tas, ka Tev 100% būs jauni draugi latvieši, kuri labprāt Tevi atbalstīs valodas apgūšanā un tā būs lieliska motivācija.
4. Daudz lasīt latviski. ŠEIT viss ir skaidrs.
5. Atrast sev draugus, kuri runās ar Tevi tikai latviski. Ar šo punktu man ļoti paveicās, jo man apkārt bija un ir fantastiski draugi, kolēģi, pasniedzēji! Paldies Jums!
6. Sākt rakstīt sociālajos tiklos latviski. Arī šis man nebija vienkāršs solis ( skat.1 punktu), bet tas ir jādara, lai integrētos latviski runājošā vidē.

7. Sākt runāt veikalos, kafejnīcās un tml. latviski! Es domāju, ka visi, kas ir mācījušies latviešu valodu “dzīvā realitātē” mani ļoti labi sapratīs. Kas notiek ja, piemēram, veikalā kasiere/s dzird Tavu akcentu un centienus izrunāt jaunās frāzes? Tieši tā, viņa/š pāriet uz krievu valodu. Tas ir fenomenāli...Nav ko teikt... Kā cilvēks var iemācīties ja viņam neļauj pat pamēģināt?! Tas nebija viegli, bet tagad veikalos, sab. transportā un tml. es komunicēju tikai latviski.

8. Ja ir iespējams runā latviski arī mājās, lai Tavs “ windows” sāk “domāt” jaunā valodā, nevis tikai tulkot un piemeklēt vārdus. Tad šis process notiks daudz ātrāk.
9.Nepadoties! Apgūstot latviešu valodu Tev atklāsies ļoti daudz interesantu faktu, Tu labāk jutīsies jaunā vidē( =integrēsies) un varēsi apmeklēt lieliskus kultūras pasākumus un attīstīt savu personību!

Tāds ir mans stāsts, varbūt tagad kādam ir nepieciešama motivācija un atbalsts latviešu valodas apguvē! Tāpēc ja arī Tu esi mācījies jaunu valodu - dalies ar savu pieredzi!" saka Viktorija.

Ar ierakstu cilvēki dalījušies teju simts reizes un tas iemantojis vairāk nekā 200 "patīk" klikšķus.

Iepriekš ziņots, ka Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda Nacionālajā programmā 1397 trešo valstu valstspiederīgie, kuri likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, no 2016.gada maija līdz 2018.gada nogalei, apguvuši latviešu valodu, savukārt vairākiem simtiem sniegts cita veida atbalsts.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:09

Jaunākās diskusijas