FOTO: Paskat, ko atpūtniece pamanījusi ūdenī pludmalē Liepājā

tautaruna.lv 29.jūlijs 2019, 17:01
 
Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency
Kāda sociālā tīkla instagram lietotāja publicējusi vairākus foto un video, kuros redzams, ka jūrā Liepājā ūdenī peld medūzas.
Pie uzņemtajiem kadriem sieviete norādījusi, ka šīs konkrētās medūzu sugas pārstāves nav kaitīgas cilvēkiem.
View this post on Instagram

A post shared by @igi_lv on

Šī gan nav pirmā reize, kad jūras piekrastē Latvijā pamanītas medūzas. Pirms dažiem gadiem portāls nra.lv jau vēstīja, ka Baltijas jūrā ļoti izplatīta ir viena medūzu suga - Ausainā aurēlija. Tā arī vasaras otrajā pusē, jo sevišķi augusta beigās un septembrī atrodama Rīgas līča piekrastē. Tā ir apaļa un caurspīdīga, gluži kā maisiņš, kas pildīts ar ūdeni. Vēl retumis var sastapt citu medūzu sugu - Smalktaustekļu cianēju. Tā kādreiz ieraugāma Papes apkaimē.

Masveida aurēliju parādīšanās piekrastē saistīta ar to dzīves ciklu. Pieaugušie dzīvnieki, beiguši vairošanās procesu, pamazām iet bojā, jo pieaugušā stadijā medūza vairs nepārziemo. Un tad nu šādi bojā gājuši vai vēl dzīvi eksemplāri tiek izskaloti piekrastē. Mātītes ūdenī izdēj neapaugļotas olas jeb ikrus, kurus apaugļo tēviņi. Tad no olas attīstās kāpurs, kas nogrimst jūras dibenā un tur pārziemo. Nākamajā pavasarī sākas pārvērtības un attīstība, līdz vasarā izveidojas pieaudzis dzīvnieks. Tad seko vairošanās un dzīves cikls noslēdzas. Tā tas notiek šogad, tā noticis iepriekšējos gadus un vēl daudzus simtus gadu pirms tam. Vienu gadu krastmalā atrodamo medūzu skaits ir lielāks, citu - mazāks. Tas atkarīgs no valdošo vēju virziena, jūras straumēm, kā arī sugas vairošanās sekmēm. Ja ir daudz medūzu, tad iepriekšējais gads ir bijis sugai labvēlīgs un izaugušas daudz aurēliju, kas piedalās vairošanās procesā un pēc tam iet bojā. Dabisks process.

Medūza ir indīga, tomēr tās indīgums ir ļoti niecīgs, salīdzinot ar siltzemju radiniecēm, kuru dzēlieni var izraisīt arī cilvēku bojāeju. Baltijas jūrā mītošā medūza nespēj izdurt dzeloņus cauri cietajai roku ādai. Paņemot rokā, vairumam cilvēku nebūs nekādas reakcijas, tomēr cilvēkiem ar jutīgu ādu (arī bērniem, jo āda ir plānāka) var parādīties apsārtums un nieze. Biežāk tas varētu būt vērojams, ja bradāsiet ar kailām kājām pa seklu ūdeni, kurā būs daudz Ausaino aurēliju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:16

Jaunākās diskusijas