Vingrošana divas reizes nedēļā “ievērojami samazina bezmiega risku”, secināts pētījumā

Portāls nra.lv 27.marts, 16:30
 
Pixabay
Cilvēkiem, kuri regulāri nodarbojas ar fiziskiem vingrinājumiem, ir par 42% mazāka iespēja sastapties ar grūtībām aizmigt nekā tiem, kuri nav aktīvi. Tie kas regulāri vingro, krietni retāk ziņo par jebkādiem bezmiega simptomiem.

Pētījums, kas publicēts žurnālā „BMJ Open”, arī atklāj, ka cilvēki, kuri vingro regulāri, ievērojami (55%) biežāk guļ sešas līdz deviņas stundas naktī nekā tie, kuri nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.

Pētījuma veikšanai eksperti pārbaudīja datus no deviņām Eiropas valstīm, iesaistot 4339 cilvēkus, no kuriem aptuveni puse bija sievietes. Pētījuma dalībniekiem sākumā tika uzdoti jautājumi par viņu vingrojumu līmeni, bet desmit gadus vēlāk jautājumi tika uzdoti vēlreiz.

Datu analīze parādīja, ka "fiziski aktīviem cilvēkiem ir mazāks dažu bezmiega simptomu un saīsināta miega ilguma risks gan ilgākā termiņā, gan īslaicīgi".

Tomēr pētnieki, tostarp no Londonas Imperiālās koledžas un Reikjavīkas universitātes Islandē, brīdina, ka šie ieguvumi var tikt zaudēti, ja cilvēki pārtrauc vingrot.

Hjū Edvardss, Apvienotās Karalistes fizisko aktivitāšu organizācijas „ukactive” izpilddirektors, sacīja, ka "Fiziskajām aktivitātēm ir milzīga nozīme mūsu fiziskajā un garīgajā veselībā, un tās sniedz tādas priekšrocības kā labāks miegs, samazināts stresa un trauksmes līmenis, kā arī uzlabojas mūsu produktivitāte, sociālās saiknes un labsajūta.

Nesenais pētījums atklāja, ka visaktīvākie cilvēki ir Norvēģijā, savukārt Spānijā un Igaunijā cilvēki kustās vismazāk. Tika konstatēts, ka tie, kas vingro vizbiežāk, ir jaunāki vīrieši bez liekā svara. Šīs personas arī retāk smēķē un biežāk ir nodarbinātas.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:17

Jaunākās diskusijas