Atrasts pēc sirds transplantācijas visilgāk izdzīvojušais pacients

Portāls nra.lv 11.februāris, 19:30
 
Pexels
Ginesa pasaules rekordu grāmatā nule kā ierakstīts 57 gadus vecais Berts Jansens no Nīderlandes, kurš jau gandrīz 40 gadus dzīvo ar donora sirdi, ko viņš astoņdesmitajos gados saņēma Harefīldas slimnīcā Londonas ziemeļrietumos.

Viņš tika ārstēts no kardiomiopātijas, kas ietekmē sirds spēju sūknēt asinis pa ķermeni, un "joprojām ir pateicīgs par neticamo dāvanu", ko viņam sniedza donors. Jansena kungam diagnosticēja slimību 17 gadu vecumā pēc tam, kad viņam parādījās gripai līdzīgi simptomi.

Viņa kardiologam savā dzimtenē bija sakari ar Harefīldas slimnīcu un transplantācijas pionieri profesoru seru Magdi Jakubu, kurš operāciju veica 1984. gada 6. jūnijā.

Procedūra tobrīd Nīderlandē netika veikta. Jansens, kuram operācijas laikā bija 18 gadu, sacīja: "Tas viss noritēja ļoti ātri. Tikai nedēļu pēc ierašanās Harefīldā kļuva pieejamas divas sirdis pēc kādas autoavārijas Londonā. Man bija saderība ar vienu no tām, un sirds tika pārstādīta."

Precētais divu bērnu tēvs, kurš ir dedzīgs planieru pilots, sacīja, ka jūtas pagodināts sasniegt šādu rekordu.

"Es nekad nevarēju iedomāties, ka nonākšu tik tālu," viņš teica. "Manuprāt, vissvarīgākais ir tas, ka es parādīju piemēru citiem. Tagad ir oficiāli pierādīts, ka ar donora sirdi ir iespējams nodzīvot tik ilgi. Pieņemu, ka latiņa vēl pavirzīsies nedaudz augstāk, un es būtu gandarīts, ja citi ar laiku pārspētu manu rekordu."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:28

Jaunākās diskusijas