Trijatā guļ nelielā gultā, nokārtojas spainī, smakas, bļaušana un prusaki - jaunie īrnieki kaimiņus dzen izmisumā

tautaruna.lv 22.janvāris, 3:30
 
Pixaby
Daudzdzīvokļu namā Rīgā nesen sāka īrēt dzīvokli ģimene, kurā ir pieaugusi meita ar garīgās attīstības traucējumiem (1. grupas invaliditāte). Pēc neilga laika šī ģimene izvedusi no pacietības vairākus kaimiņus, kuru sūdzību dēļ mājas saimnieks jau pieprasa jaunajiem īrniekiem izvākties, ziņo "Bez tabu".

Decembra vidū Inita, Alberts, kā arī viņu 31 gadu vecā meita Līga sāka īrēt dzīvoklī namā Stāmerienas ielā, blakus t/c “Akropole Alfa”. Tā ir ģimenei izdevīga dzīvesvieta, jo Alberts, kuram vienīgajam ir darbs, lieltirgotavā strādā par apkopēju.

Meitai Līgai ir garīgās attīstības traucējumi, kuri izpaužas neordinārā uzvedībā. Līgai patīk muzicēt - dziedāt un spēlēt spēļu sintezatoru. Dziedāt mēdz kopā ar māti Initu. Inita sacīja, ka Līgas skaļāka uzvedība traucē kaimiņiem.

Inita raidījumam stāstīja, ka meita enerģiju novirza arī labos darbos. Viņa palīdzot pakot un kraut ziedojumu kastes ukraiņiem. Inita arī piebilst, ka apzināti negrib kaitēt nevienam kaimiņam.

Līgas māte Inita sacīja, ka mājas saimnieks neilgi pēc īres attiecību uzsākšanas viņas ģimenei pieprasa izvākties no mitekļa. Tam iemesls esot daudzas kaimiņu sūdzības saimniekam par ģimenes uzvedību. Inita sacīja, ka sūdzības esot nepamatotas.

“Bez Tabu” uzklausīja vairākus citus mājas iedzīvotājus un pārliecinājās, ka gaisotne namā ir ļoti nokaitēta. Visus uzrunātos ļoti tracina ģimene, jaunie īrnieki. Arī citās ģimenēs ir bērni ar smagām slimībām, invaliditātēm. Uzklausītie kaimiņi uzsvēra, ka jaunie īrnieki ar meitas diagnozi nedrīkst piesegt kaitniecību. Vairākus iedzīvotājus neapmierina ģimenes dzīvesveids kopumā, nevis tikai Līgas skaļā uzvedība, sacīja uzklausītie mājas iedzīvotāji.

Viena no kaimiņiem apgalvo: "Viņi neļauj gulēt. Viņi mēdz bļaustīties vēlu vakarā un naktī. Tāpat miskastēs ložņā. Viņi ir kā vācēji, miskastnieki. Kāpņu telpā bļauj mums virsū un draud. Viņi te nedzīvo normāli! Te dzīvo dažādi cilvēki - pensionāri, jaunieši, man ir bērns ar autiskā spektra traucējumiem, bet mēs visi kopā spējām sadzīvot, viņi - gan nē. Nesen bija konflikts, saimniekam klupa virsū, man arī. Šie ir visproblemātiskākie kaimiņi. Esam viņiem aizrādījuši, arī par to, ka pa miskastēm ložņā, pretī saņemam draudus, bļaustīšanos un piezīmes, lai aizveram muti."

Kaimiņi stāstīja, ka šī ģimene dzīvo ļoti nevīžīgi, un no viņu īrētā dzīvokļa jūtama nelāga smaka, kas izplatās koplietošanas telpās. To redzēja un sajuta arī “Bez Tabu” komanda: dzīvoklī patiesi valda liela netīrība, jūtams smārds. Inita nenoliedza, ka trijatā guļ nelielā gultā. Viņa sacīja, ka nokārtojas spainī, turpat dzīvoklī, jo saimnieks esot liedzis piekļuvi koplietošanas tualetei.

Uzrunātie kaimiņi nenoliedza, ka sūdzējušies saimniekam par jaunajiem īrniekiem.

Cita kaimiņiene: "Neilgi pēc tam, kad viņi ievācās, kopējā tualetē, kas gan mani neskar, jo man ir pašai sava dzīvoklī, bija atstāta netīra gultas veļa ar izkārnījumiem. Smaka bija neciešama! Tāpat arī smaka no viņu īrētā dzīvokļa ir neciešama! Jo īpaši to jūt, kad viņi paver durvis. Es viņiem kaimiņos aprūpēju vecu kundzi - viņai arī visi nervi gaisā! Aiz viņu durvīm dzird lamuvārdus. Man ir divi mazgadīgi bērni, kuriem tas ir jāklausās! Manam slimajam bērnam nāk uz mājām medpersonāls. Viņiem šie īrnieki aizrāda, ka te neesot jānāk. Tāpat bērns ar invaliditāti mācās mājapmācībā, nāk skolotāja - vājprāts, man ir kauns! Viņiem ir arī liels suns, kurš smird drausmīgi, visu laiku kasās! Blusas būs mazākais, kas ieviesīsies. Prusaki jau ir parādījušies. Antisanitāri apstākļi! Saimnieks cenšas ieviest kārtību, jo neviens nebija gaidījis ko šādu. Vājprāts, neko tādu nebijām piedzīvojuši! Te ir ģimenes ar bērniem, kuriem ir garīgi un kustību traucējumi. Mēs ļoti labi saprotam arī citas tādas ģimenes, bet ir jāmāk uzvesties un sadzīvot."

Sociālā dienesta darbinieki ļoti labi zina šo ģimeni, vairākkārt apsekoti tās dzīves apstākļi vairākās dzīvesvietās, informēja pašvaldībā. Dzīvesvietas ģimene maina bieži, jo vienā vietā nespēj iedzīvoties, un no pašvaldības sociālās palīdzības saime atsakās.

Raidījumam ģimene sacīja, ka vēlas, lai pašvaldība ierāda atsevišķu māju, nevis dzīvokli. Vietvarā informēja, ka ģimene varētu piekrist mazumiņam, lai uzlabotu savus dzīves apstākļus, piemēram, piekrītot siltām maltītēm un apģērbam. Tāpat ģimene var iestāties rindā uz sociālo dzīvokli, bet uz sociālo palīdzību nevar pretendēt, jo ilgstoši nav pat deklarējušies Rīgā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas