Rīgā slimnīcas pacients šokā par izrakstīto rēķinu

tautaruna.lv 31.oktobris 2023, 0:30
 
Ģirts Ozoliņš/MN
Ādažu novadā dzīvojošais Aivars atklāj, ka ir tā saucamais sirds slimnieks. Vienā no svētdienām ātrā neatliekamā palīdzība viņu nogādāja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Vīrietim slimnīcas uzņemšanā veiktas dažādas pārbaudes un, kā stāsta Aivars, esot norādīts uz pirmsinfarkta stāvokli. Uzņemšanā pacients esot pavadījis aptuveni stundu, kad paziņots par tālākām darbībām - esot nepieciešams pacientu pārvest uz kardioloģijas nodaļu. Aivars iebildis pārvešanai uz nodaļu, taču darbinieces esot pierunājušas: “Jūs tur varēsiet vienoties ar ārstiem!”

Nonācis nodaļas vienpadsmitajā palātā, vīrietis nekavējoties uzmeklējis personālu, kam norādījis, ka nevēlas tikt stacionētas un vēlas doties mājās.

Nodaļā sastaptā daktere gan norādījusi, ka, ja Aivars plāno pamest stacionāru, viņam tas var diezgan dārgi izmaksāt.

"Ja es palikšot nodaļā, tad man par nakti būs jāsamaksā tikai 10 eiro, ja uzreiz braukšu mājās, tad 140 eiro. Domāju, ka daktere tādā veidā joko, grib mani pierunāt palikt nodaļā. Neuztvēru to nopietni."

Joki gan beigušies, kad pastkastītē ieraudzījis slimnīcas atsūtīto vēstuli. Par nodaļā pavadīto stundu tiešām jāmaksā 140 eiro, kopsummā ar citiem izmeklējumiem tie jau ir nepilni divi simti. Aivars norāda, ka nodaļā nekāda ārstniecība viņem netika veikta, viņš pat neesot apgūlies palātas gultā. Vīrietis atceras, ka afekta stāvoklī parakstījis kādu māsiņas atnesto dokumentu.

Slimnīcas versija par notikušo atšķiras. Aivars, vēl esot uzņemšanā, it kā neesot iebildis pret pārvešanu uz nodaļu, kur nonākot automātiski jāmaksā 140 eiro dienā, ja pacients pretēji ārsta norādījumiem nolemj ārstniecības iestādi pamest. Saņemot Aivara iesniegumu, rēķins pārskatīts. Līdzšinējo 187,01 eiro vietā nu tomēr jāmaksā trīspadsmit reizes mazāka summa- 13,98 eiro.

Ilga Namniece, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve, skaidro:

"Šajā gadījumā ārsts uzskatījis, ka pacientam nepieciešams ārstēties nodaļā, jānovēro veselības stāvoklis. Ārsta lēmums ir dominējošs pār cenrādi. Normatīvo aktu ietvaros ir precīzi formulēts punkts, ja pacients pretēji ārstējošā ārsta norādījumiem izvēlas atstāt stacionāru, uzliek par pienākumu šo rēķinu piestādīt pacientam. Tā kā pacients uzreiz vērsās ar iesniegumu mūsu slimnīcā, rēķins tika pārskatīts. Jaunais rēķins sastādīts tā, it kā viņš atradies stacionārā, izdevumi segti no valsts līdzfinansējuma. Mēs atcēlām rēķinu par stacionārā pavadīto laiku, piestādījām rēķinu tikai par veiktajām manipulācijām."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas