"Ja es dāmu, kas nav mana radiniece, gada laikā četrreiz aizvedu uz krogu, tad viņai tas ir jādeklarē?"; cilvēki šokā par jauno likumu

tautaruna.lv 12.oktobris 2023, 11:20
 
pixabay.com
Ministru kabinets pirmdien, 9. oktobrī, ārkārtas sēdē bez plašām debatēm akceptēja likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" grozījumus, kas paredz ienākumu deklarācijas iesniegšanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) no 2025. gada padarīt par obligātu.

Mikroblogošanas vietnē "X" par jauno likuma normu, kas paredz deklarēt visus ienākumus, tostarp dāvanas, izcēlusies sašutuma vētra.

Normunds Bergs raksta: "Mmmm, klusi un mierīgi šis izšļūcis cauri. Būs jautri.... Birokratizācija mazinās vēja spārniem. ... (citāts no likuma skaidrojuma) Bez tam, lai novērstu nesamērīgu sloga uzlikšanu nodokļa maksātājiem (tostarp nepilngadīgiem bērniem), liekot uzskaitīt visas saņemtās mazās dāvanas un citas lietas, kā arī noteikt tām tirgus vērtību, ar likumprojektu noteikts, ka deklarācija nebūs jāsniedz, ja no citas fiziskās personas taksācijas gadā būs saņemti ar nodokli neapliekami ienākumi, kas nepārsniedz 100 eiro."

Komentētāji ir vairāk nekā sašutuši: "Pag, tad man ir jādeklarē “dzīvesbiedrs piemet īrei un komunālajiem” arī?"

Ieraksta autors: "Obligāti. Nedeklarēšanas limits atkarīgs no dzīvesbiedra juridiskā stausa. Vai nu 100 eiro gadā, vai 10 000. Būs laulību vilnis."

"Ja es divreiz čomam izmaksāju pieliet bāku benzīna, tas jādeklarē? Un ja draugu grupa aizbrauc slēpot, bet visus izdevumus smalki nepieraksta un pēc tam precīzi nenorēķinās, tad var gadīties, ka kādam tas būs jādeklarē, bet viņš to nenojauš un pārkāpj likumu."

"Ja es dāmu, kas nav mana radiniece, gada laikā četrreiz aizvedu uz krogu, tad viņai tas ir jādeklarē?"

"Personas kods, kas nepieciešams, lai dāvanas deklarētu, ir personas dati. Kā drošāk iegūt un uzglabāt kolēģu, draugu, radu, mīļāko, 1 nakts sakaru personas kodus?"

"Lexus sastāv no daudzām detaļām, kuru vērtība nepārsniedz 100 eiro. Ja pārsniedz, var taču dāvināt pa domājamām daļām, kuras nepārsniedz. Un Purvīša gleznām vērtību noteikt uz aci - tā, ka nepārsniedz. Nespeciālists jau drīkst kļūdīties..."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas