Rīdzinieki ceļ trauksmi! Vai dome cenšas iznīcināt vienu zaļākajām vietām Rīgā?

tautaruna.lv 28.aprīlis 2023, 0:30
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Rīdzinieki no Bieriņu apkaimes satraukti par biežu koku izzāģēšanu šajā izsenis zaļajā Rīgas nostūrī. Nupat viņus nepatīkami pārsteigusi kāda privātīpašuma “sakārtošana”, kā to traktē īpašuma saimnieki, nozāģējot daudzus lielus kokus, vēsta "Bez Tabu".

Bieriņu apkaime Rīgā ir zaļa, jo šeit iedzīvotāji cenšas saudzēt kokus, bet šopavasar zaļo ikdienu satricināja skaļas zāģa skaņas privātīpašumā Bramberģes un Kursīšu ielu krustojumā, kur no zemes virsas noslaucīti daudzi lieli koki.

"Bieriņi ir viena no zaļākajām apkaimēm. Gribas teikt, ka bija, jo mums virsū nāk apbūve. Tas ir saprotams, jo esam pilsētā, bet tiek upurēti lielie koki. Konkrētajā īpašumā to ir ļoti daudz. Mūsu dome ļoti vieglprātīgi izsniedz koku ciršanas atļaujas, ļauj cirst, ņemot vērā normatīvos aktus, bet neskatoties, kas sanāk gala rezultātā. Bieriņi drīz vairs nebūs zaļi," saka Nelda, Bieriņu apkaimes iedzīvotāja.

Šajā un citos īpašumos atļaujas zāģēt kokus izsniedz pašvaldības Apstādījumu saglabāšanas komisija. Šajā īpašumā ļauts nozāģēt astoņus bērzus, 10 kļavas, 4 ozolus, pīlādžkoku, liepu, lapegli un augļu kokus. Inspektors apsekojis zaļo rotu, pēc kā atbildīgā komisija ar daudziem ierēdņiem tās sastāvā secinājusi, ka “koki ir mazvērtīgi un ilgtermiņā neperspektīvi”. Lai gan Bieriņu apkaimes iedzīvotāji atbildīgo pašvaldības struktūru sauc nevis par apstādījumu saglabāšanas, bet gan ciršanas komisiju, Rīgas domē raidījumam pauda, ka “rūpīgi tiek izvērtēts katrs katrs koks, bet ir diezgan sarežģīti saskaņot iedzīvotāju un uzņēmēju intereses”.

Īpašumā atstātas neskartas gar ceļu augošās liepas, kas veido aleju, un liels ozols īpašuma viducī. Bieriņos uzklausītie bažījas par šī ozola likteni, prātojot, vai arī šis ozols netraucēs apbūvei, ja tāda notiks. Pašvaldībā norādīja, ka konkrētā īpašuma saimnieki pagaidām nav vērsušies ar apbūves ieceri un skaidroja, ka “šobrīd to neļāva cirst, un tas, visticamāk, tiks saglabāts”.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:18

Jaunākās diskusijas