Jēkabpils novadā tēvs satriekts par dēla kapa apgānīšanu

tautaruna.lv 14.aprīlis 2023, 17:30
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
Jēkabpils novada iedzīvotāja Andra dēls nomira pirms 28 gadiem, divas nedēļas pēc dzimšanas. Šogad, Pūpolsvētdienā, Andris devās apraudzīt atvases kapu Rusuļu kapsētā, Variešu pagastā. Šī bija ļoti nepatīkama atvases atdusas vietas apciemošanas reize, jo dēla kapa vietas vairs nav, tur nupat apglabāts kāds cits, vēsta raidījums "Bez Tabu".
"Atbraucot, es ieraudzīju šo. Te gulēja mans dēls. Kapu apmalīte noņemta! Tagad te apglabāta kaut kāda pensionāre. Mans dēls ir apgānīts! Apglabāja virsū! Tas ir kaut kas prātam neaptverams!"

Dēla kapa vietas apmale noņemta un nolikta pāris metru attālumā, bet, kur ir dēla kaps, nupat apglabāts kāds cits, stāstīja šokētais Andris. “Šodien biju aizgājis uz ciemu [red.- Variešu pagasta pārvaldi]. Tur no sākuma mēģināja iestāstīt, ka kaps nebija kopts, tāpēc apglabāja tur. Es pat piedāvāju atvest cilvēkus, lieciniekus, kuri redzēja, kā es kopju [kapu], kā es pats braucu un stādīju, ņēmos ap kapiem,” par sarunu ar pagasta pārvaldes darbinieci stāstīja Andris.

Andris ierakstījis sarunu ar Variešu pagasta pārvaldes darbinieci. Sarunā Andris pauda, ka šo nenoklusēs-pastāstīs plašākai sabiedrībai. Pašvaldības darbiniece centās “aizbāzt” Andra muti, piedāvājot materiālus labumus.

Andris stāstīja, ka vietvaras darbiniece piedāvājusi ne tikai pieminekli uzstādīt, bet arī materiālus ceļam, kura sakārtošanai ilgstoši, bet nesekmīgi viņš uzstāj.

Pagasta pārvaldes pārstāve Dace Vītola uzskata, ka nebūtu prātīgi tagad izrakt nupat apglabāto nelaiķi, jo tad, iespējams, būtu nākamais tracis. Vītola norādīja, ka kapsētā kapa vietu izkārtojums nav digitalizēts, tāpēc grūtāk pārredzams. Viņa cer, ka nelaiķe nav apglabāta virsū, bet cieši blakus, un pieļāva iespēju, ka apmale noņemta, lai to nesabojātu, iekārtojot jauno kapa vietu. Pašlaik nelaiķes kapa vietai virsū ir liela skuju rota. Kad to novāks, kapa vieta būs mazāka, un noņemto Andra dēla kapa apmali novietos blakus nupat apglabātās nelaiķes atdusas vietai, stāstīja Vītola, norādot, ka tādā gadījumā abu kapa vietu platība gan būs krietni mazāka, tomēr uzskata, ka tas ir gana labs kompromiss. “Visu sakārtosim,” norādīja Vītola.

Pagasta pārvaldē piebilda, ka nupat apglabātā bija ļoti cienīta sieviete Variešu apkaimē. Pirms došanās aizsaulē viņa paudusi, ka vēlas tikt guldīta zeme klēpī tieši konkrētajā vietā, kur blakus dus viņas radinieki. Turpat otrā pusē ir arī Andra un viņa mirušā dēla radinieki. Andris ir pārliecināts, ka nelaiķe apglabāta tieši virsū viņa dēlam, un norādīja, ka svaigais kaps ir tieši tajā vietā, kur bija atvases atdusas vieta. Viņaprāt, atbildīgie par šo izdabāja nelaiķes vēlmei, nerespektējot dēla kapa vietu.

Pastāvot uz tā, ka dēla kaps tomēr ir apgānīts, Andris pauda apņēmību vērsties Valsts policijā, cerot, ka likumsargi palīdzēs noskaidrot patiesību.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas