Cilvēks atsakās darbavietā valsts uzņēmumā runāt krieviski; priekšniecība mēģina viņu "izēst"

tautaruna.lv 4.marts 2023, 17:30
 
Kaspars Krafts/f64
Jautājums par latviešu valodas lietošanu visur un vienmēr pieņem arvien plašāku skanējumu. Taču ir gadījumi, kuros pat valsts uzņēmumā runāt latviski nav ieteicams.

Kāda "Twitter" lietotāja savā kontā pazēlojusies: "Vīrs pēdējā laikā atteicies izmantot krievu valodu darbā un runā ar visiem kolēģiem latviski. Brigadieris (krievs, kurš tekoši runā latviski) cenšas "izēst" vīru no brigādes. Darba vieta - LDz. Ir jautājumi?"

Ierakstu komentējis arī LDz: "Labrīt! Vispirms jāatvainojas par radušos situāciju! LDz ikdienā strādā pie darbinieku izglītošanas un šādu precedentu novēršanas. Atsūtiet, lūdzu, privātā ziņā precīzāku informāciju par šī atgadījuma vietu utml, lai varam noskaidrot notiekošo!"

Savukārt komentētāji plaši apspriež ieilgušo situāciju šajā uzņēmumā un noprotams, ka iepriekšminētais gadījums nav izņēmums, bet gan sena sistēma: "Es dzirdēju no LDz darbiniekiem, ka darba valoda jau no sakta gala bija tikai krievu. Arī dokumenti pildīti. Ti ātri cilvēku ieradumus mainīt grūti"

"LDz darba valoda ir krievu. Tur 90 % nespēj komunicēt valsts valodā pat minimālā līmenī."

"Nav jautājumu. Vakar ar divām vates tantēm sanāca vārdu pārmaiņa LDz. Abas LDz darbinieces. Pirmo reizi dzīvē reāli dzirdēju - dombiļi Bombass, Latviju neviens neokupēja, jums sava taisnība, mums sava… Joprojām šoka stadija, nezinu ko ar šo iesākt!"

"LDz uz vienas rokas pirkstiem var saskaitīt latviski runājošos. Mana mamma tur nostrādāja līdz pensijas vecumam. Cik sevi atceros, viņa vienmēr darbā runāja tikai krievu valodā (ar ļoti retiem izņēmumiem)."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

4.marts 2023

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:36

Jaunākās diskusijas