Latvijas aptiekās trūkst medikamentu; vai jāceļ trauksme?

tautaruna.lv 6.janvāris 2023, 14:30
 
F64
Latvijas iedzīvotāji pauž satraukumu par atsevišķu medikamentu trūkumu Latvijas aptiekās. Farmaceiti atzīst, ka šobrīd pieprasījums pēc pretdrudža medikamentiem ir krietni lielāks, vēsta raidījums "Bez Tabu".
Aptiekās trūkst gan bērniem paredzētie pretdrudža medikamenti, gan bērniem paredzētās antibiotikas. Sociālos tīklos lasāms, ka farmaceiti nespēj atbildēt, kad gaidāms medikamentu pievedums.

Pirmie piegāžu pārrāvumi bijuši jau vasarā, taču, gada nogalē aktivizējoties vairākiem vīrusiem, situācija kļuvusi vēl dramatiskāka.

"Jā, šobrīd noliktavās nav pieejami pretdrudža medikamenti bērniem. Dažreiz parādās, tos atved, tad atkal pazūd. Šobrīd aptiekā nav vispār neviens no bērniem paredzētiem pretdrudža medikamentiem. Trūkst arī pieaugušajiem atsevišķas antiobiotikas. Ne visas, kaut kādas jau ir pieejamas. Bet nav tā, ka ir pieejamas visas pilnībā," atklāj farmaceite.

5 Eiropas Savienības valstis ziņojušas par medikamentu trūkumu. Piegāžu pārrāvumos vainojams izejmateriālu trūkums. Trūkstošie medikamenti joprojām uz Latviju joprojām tiek vesti, taču tos aptiekās nekavējoties izķer.

Sergejs Akuličs, Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks, skaidro:
"Eiropa nav atrauta no pārējās pasaules. Varbūt mums ir pat labāka situācija nekā trešās pasaules valstīs. Šogad ar bērnu antibiotiku problēmām saskaras gan Kanāda, gan ASV, gan Šveice. Tātad valstis, kur par medikamentiem var samaksāt daudz vairāk, taču tik un tā to trūkst."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas