Lieli rēķini! Cilvēki Carnikavā jau spiesti apsvērt, vai vispār mazgāties

tautaruna.lv 7.oktobris 2022, 15:30
 
F64
Carnikavas vizītkarte ir ne tikai lielie nēģu lomi un Zvejnieksvētki, bet arī trīsstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamie nami. Lai arī projekti ir gandrīz identiski, teju katrā no ēkām tarifs par ūdens sildīšanas komponenti ir pilnīgi atšķirīgs, vēsta raidījums "Bez Tabu".
Pāvels atminas, ka vēl vasaras sākumā par viena kubikmetra ūdens uzsildīšanu bija jāmaksā 3,46 eiro. Savukārt septembrī saņemtajā rēķinā par augustu attiecīgajā ailītē tarifs jau paaugstināts līdz 36 eiro, kas ir aptuveni 11 reižu dārgāk.

Kamēr prāts vēl nespēj aptvert iespaidīgo cenas lēcienu, maciņš jau patukšots, jo - grozies kā gribi, bet rēķini par komunālajiem pakalpojumiem ir jāapmaksā. Jūras ielas nama iedzīvotāji jau tagad septiņreiz apdomājas, cik bieži mazgāties, vai līst zem auksta ūdens un - vai vispār mazgāties.

Ervīns, kurš arī gluži kā Pāvels un Māra dzīvo renovētā namā Jūras ielā, ir šokēts par nupat saņemto rēķinu. Kubikmetra ūdens sildīšana Ervīna namā izmaksājusi gandrīz 97 eiro. Saimnieks kopā ar mājas vecāko devās pie apsaimniekotāja - Ādažu novada pašvaldības aģentūras “Carnikavas komunālserviss”, taču pēc saņemtajiem skaidrojumiem abi tā arī neesot kļuvuši gudrāki. “Ir tāda tabula, ir tāda biržas cena, mēs tur reizinām, liekam kopā…”

Pāvels ir neizpratnē, kālab katrā namā ir tik atšķirīgi tarifi, ja reiz apsaimniekotājs ir viens un tas pats.

Un ūdens uzsildīšanas tarifs Carnikavā ir patiesi krasi atšķirīgs. Mājā iepretim Ervīnam tas ir pat deviņas reizes lētāks. Tiesa gan, arī apsaimniekotājs cits. Iedzīvotāja Ilze norāda, ka namam ir savs apkures katls un individuāls līgums ar gāzes piegādātāju, tāpēc arī šobrīd kubikmetra ūdens uzsildīšana izmaksājot vien 10 eiro.

“Carnikavas komunālserviss” direktora otrais vietnieks Lauris Bernāns situāciju skaidro ar atšķirīgajām aprēķina metodēm, kā dzīvokļu īpašnieki norēķinās par karstā ūdens patēriņu. Kamēr vieniem aprēķins tiek veikts, balstoties uz skaitītāja rādījumiem, citi norēķinās pēc matemātiskā aprēķina, cik nepieciešams siltums konkrēta apjoma uzsildei.

Ilglaicīgi matemātiskais un faktiskais aprēķins bijuši teju identiski, taču līdz ar gāzes cenas eskalāciju situācija būtiski mainījās.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 4:54

Jaunākās diskusijas