Pētījumā brīdina par paracetamola lietošanu

tautaruna.lv 15.februāris 2022, 1:30
 
pexels.com
Cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu, kuri ilgstoši lieto paracetomolu, var palielināties sirdslēkmes un insulta risks, liecina jauns pētījums.
Kā ziņo BBC, Edinburgas Universitātes pētnieki norāda, ka ārstiem būtu jādomā par riskiem un ieguvumiem pacientiem, kuri ilgstoši lieto paracetamolu.

Pētnieki tikmēr uzsver, ka pretsāpju līdzekļa lietošana pret galvassāpēm un drudzi ir droša.

Pētījumā tika novēroti 110 brīvprātīgie, no kuriem divas trešdaļas lietoja zāles augsta asinsspiediena vai hipertensijas ārstēšanai. Randomizētā pētījumā viņiem tika lūgts lietot 1 g paracetamola četras reizes dienā divas nedēļas, kas ir parastā deva pacientiem ar hroniskām sāpēm. Pēc tam divas nedēļas tika lietotas placebo zāles.

Pētījums parādīja, ka paracetamols paaugstināja asinsspiedienu, kas ir "viens no svarīgākajiem sirdslēkmes un insulta riska faktoriem", daudz vairāk nekā placebo zāles, sacīja Edinburgas klīniskais farmakologs, profesors Džeimss Dārs.

Pētnieki iesaka ārstiem sākt pacientiem ar hroniskām sāpēm izrakstīt pēc iespējas mazāku paracetamola devu un rūpīgi sekot līdzi tiem, kuriem ir augsts asinsspiediens un sirds slimību risks.

Citi eksperti saka, lai apstiprinātu konstatēto, ir jāveic pētījumi ar vairāk cilvēkiem, ilgākā laika posmā.

Paracetamols tiek plaši izmantots visā pasaulē, kā līdzeklis pret sāpēm, arī hronisku sāpju mazināšanai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:53

Jaunākās diskusijas