Rīdzinieks pašvaldības policijai ziņo par guļošu cilvēku, taču tiek "pasūtīts"

Lelde Veinberga 19.aprīlis 2020, 18:45
 
Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency
Rīdzinieku Kasparu izbrīnījusi kāda Rīgas pašvaldības policijas amatpersonas vienaldzība pret viņa lūgumu saistībā uz zemes guļošu vīrieti.

"Šodien izgāju pastaigā ar zīdaini Juglā. Pie Brīvības ielas 432 zemē gulēja acīmredzami piedzēries vīrietis. Kā jau kārtīgam pilsonim pienākas, piezvanīju uz Rīgas pašvaldības policiju un pieteicu šo gadījumu. Paprasīja manu telefona numuru, un teica, lai uzkavējos, kamēr ieradīsies brigāde, ja nu cilvēkam pēkšņi ir nepieciešama medicīniskā palīdzība. Tā nu gaidīju.

Ekrānuzņēmums

Garām gāja kāds kungs, kurš teica, ka divi policisti jau bija pienākuši, paskatījās uz viņu un aizgāja. Pēc 20 min ieraudzīju, ka Juglas Circle K ieiet 2 policisti. Tā kā mans gaidīšanas laiks arī nav neierobežots un palīdzība tepat deguna galā, gāju uz Circle K pēc policistu palīdzības.

Satiku vienu no brigādes un laipni izskaidroju situāciju, ka cilvēks guļ uz zemes, esmu izsaucis Rīgas pašvaldības policiju, bet gaidu jau 20 min, un man jādodas savās darīšanās. Saņēmu rupju atbildi no policistes: "Nu labi, ka izsauci!". Viņa pagriezās un gāja prom.

Es prasīju, vai tiešām viņi neplāno neko iesākt. Atbildēja, ka viņai nav mašīnas, un piegāja pie kases prasīt, kur var dabūt BEZMAKSAS KAFIJU "pateicībā par rūpēm par mūsu drošību un veselību un veikto neizmērojamo darbu" operatīvo dienestu darbiniekiem.

Mans jautājums, kas notiks, ja cilvēkam paliks slikti, un vai tas nav viņas pienākums - tālāk pārņemt situāciju, viņa vienkārši ignorēja, tā vietā pagrābjot savu kafiju. Ja nav mašīnas, tad varbūt jāizsauc kāds, kuram ir, un jāsagaida, nevis jādodas degustēt kafija?

Diemžēl dusmās neiedomājos noskaidrot šīs AMATPERSONAS vārdu. Pateicu vien, ka laikam par šādu bezdarbu viņai pienākas bezmaksas kafija. Tā nu gāju atpakaļ pieskatīt guļošo vīrieti, kurš nu jau slējās kājās un krita. Un ja nu būtu ar galvu pret asfaltu? Šoreiz pret zāli. Pēc nu jau aptuveni 30 min piebrauca brigāde un es varēju doties tālāk," stāsta Kristaps. "Ceru, ka vismaz kaut kāda rīcība sekos pret tik bezatbildīgu amatpersonu, kura savus darba pienākumus (par ko saņem atalgojumu) klaji ignorē, palīdzību nepiedāvā, bet aša uz bezmaksas dzērieniem. Ceru, ka šādi cilvēki nesaņems piemaksas par bīstamu darbu (kafijas degustēšanu) Covid-19 krīzes laikā. Man bez aizsarglīdzekļiem un savā brīvajā laikā jārūpējas par cilvēka veselību/dzīvību, kamēr jūsu darbinieks mani "pasūta" un bauda rīta kafiju savā darba laikā."

Ieraksta komentāros kāda rīdizniece dalījusies ar līdzīgu gadījumu, kurā viņa saskata pašvaldības policijas vienaldzību: "Arī es kādu laiku atpakaļ saskāros ar Rīgas pašvaldības policijas bezdarbību. Manā kāpņutelpā uz trepēm bija cilvēks, saucu divreiz un tā arī neatbrauca neviens. Skumji ka bezmaksas kafijas svarīgākas par darba pienākumiem. Skumji ka par it kā izdarīto vēl dabū piemaksas. Par ko?"

Rīgas pašvaldības policijas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka likumsargiem jāreaģē uz šādiem izsaukumiem. Piemēram, ja iedzīvotāju kāpņu telpā atrodas bezpajumtnieks, iedzīvotājiem jāzvana uz policiju pa diennakts operatīvo tālruni 110.

Rīgas pašvaldības policisti ikdienu sociāli neaizsargātas vai sociāli nelabvēlīgā vidē nonākušas personas nogādā kādā no Rīgas pilsētas patversmēm, taču tas notiek tikai pēc nogādājamās personas vēlēšanās jeb brīvprātības principa.

Papildus tam Rīgas pašvaldības policisti ar iepriekš minēto personu loku veic pārrunas, informē par aizliegumu publiskās vietās mitināties. Atbilstoši Rīgas domes saistošo noteikumu Nr.80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” 6.1.apakšpunktam publiskās vietās aizliegts mitināties (nakšņot, gulēt, celt teltis vai veidot tām līdzīgas konstrukcijas mitināšanās nolūkam). Par šādu pārkāpumu paredzēta administratīvais sods - brīdinājums vai naudas sods.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:06

Jaunākās diskusijas