BRĪDINA: Saldētos produktos lielveikalos atrasta dzīvībai bīstama baktērija

tautaruna.lv 8.jūlijs 2018, 12:44
 
Levine-Roberts/Sipa USA/ SCANPIX
No lielveikalu "Tesco", "Lidl", "Aldi", "Waitrose" plauktiem Eiropā izņemti vairāki desmiti saldētu produktu, kuros konstatēta dzīvībai bīstama baktērija.

Anglijas Pārtikas produktu standartu aģentūra norāda, ka šajos veikalos pārdota saldēta kukurūza, kurā atrasta 'listeria monocytogenes' jeb listērijas baktērija.

Eiropā miruši jau deviņi cilvēki.

"Manchester Evening News" vēsta, ka pēc saslimšanas ar listērijas izraisīto listeriozi Eiropā miruši jau deviņi cilvēki. Tiek pieļauts, ka bīstamā kukurūza augusi un fasēta Ungārijā, tomēr oficiāls atzinums par šo apgalvojumu līdz šim nav gūts.

Portāls nra.lv jau pirms vairākiem gadiem vēstīja, ka listerioze ir pārtikas infekcija, tomēr tās klīniskās izpausmes parasti ir saistītas nevis ar kuņģa un zarnu traktu, bet centrālās nervu sistēmas, mandeļu, limfātisko mezglu, aknu un liesas bojājumiem.

Infekcijas ierosinātājs ir baktērija 'listeria monocytogenes' - izturīga ārējā vidē, ilgstoši saglabājas zemās temperatūrās, sasaldēta un izžāvēta, bet vārot iet bojā triju līdz piecu minūšu laikā. Pienā četru līdz sešu grādu temperatūrā tā intensīvi vairojas. Listērijas spēj vairoties arī produktos, kas tiek uzglabāti saldētavās.

Listeriozei raksturīga augsta mirstība, vidēji 30-40% no gadījumiem beidzas letāli. Lielāks risks saslimt ar listeriozi ir jaundzimušajiem, grūtniecēm, cilvēkiem ar novājinātu imūno sistēmu, gados veciem cilvēkiem, ar alkoholismu un narkomāniju sirgstošiem, ļaundabīgo audzēju, cukura diabēta un imūndeficītu slimniekiem.

Specifiskas profilakses, lai izvairītos no slimības, nav. Var samazināt saslimšanas risku ar listeriozi, ievērojot labu pārtikas apstrādes un roku higiēnas praksi. Proti, kārtīgi jāmazgā rokas ar ziepēm, rūpīgi tās jānoskalo un jānoslauka ar vienreiz lietojamo papīra dvieli vai arī auduma dvieli, kas regulāri jāmazgā 60 grādu temperatūrā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 22:18

Jaunākās diskusijas