Gar Siguldas šoseju jau pusgadu dzīvo izsprukušas govis; vai tas ir bīstami?

Lelde Veinberga 4.maijs 2020, 10:30
 
Attēlam ilustratīva nozīme / Pixabay
Autovadītāju Ivetu pārsteidzis fakts, ka pirms Siguldas pilsētas brīvā dabā staigā govis, kuras rudenī izsprukušas no pārvadātāja auto un tagad sevi uzskata par savvaļas dzīvniekiem. Sieviete uzskata, ka šādu nepieskatītu liellopu pastaigas apdraud autovadītājus, jo tās bieži šķērsojot šoseju.

"Šorīt, braucot uz Rīgu, netālu aiz Lorupes gravas tilta redzu - trīs govis šosejas malā ganās. Zvanu Siguldas pašvaldības policijai, kas apsola aizbraukt un situāciju noskaidrot. Liels mans pārsteigums, kad braucot atpakaļ atkal ieraudzīju tās pašas govis.

Un tagad stāsts…. Izrādās, ka šīs govis “izsprukušas” no liellopu pārvadātāja auto pērnā gada novembrī un kopš tā laika sevi uzskata par pilntiesīgām savvaļas radībām. Ik pa laikam tās pārvietojas arī pāri Pleskavas šosejai, reāli apdraudot autovadītājus.

Nevienam nav noslēpums, ka šai posmā tik retais ievēro noteiktos 70 km/stundā. Un pat ja ievēro, tad saduroties ar šo augumā lielo kustoni, - ….

Ekrānuzņēmums no Facebook

Taču pats jautrākais, ka par šo situāciju ir informēta gan Siguldas, gan Krimuldas pašvaldības, gan arī Dabas aizsardzības pārvalde. Arī Siguldas pašvaldības policija, kas mēģina govis “pievaktēt”, neskatoties uz to, ka līdz šim dzirdīgas ausis nevienā no pašvaldībām nav sasniegtas.

Tuvojas vakars. Rīt it kā solījies savam īpašumam braukt pakaļ saimnieks. Beidzot noskaidrots! Tieši pusgads pagājis! Tikai govīm jau vienalga un tās jebkurā brīdī var doties pāri šosejai leknākas zāles meklējumos. Tātad, kurš būs tas autovadītājs, kuram var nepaveikties?

Krimuldas novada pašvaldība - tās smadzenes jūsu galvās paredzētas domāšanai un jūs savā vietā esat, lai risinātu situāciju. Siguldas novada pašvaldība - protams, šī vairs nav novada teritorija. Bet vispār jau pa to šoseju pārvietojas arī siguldieši. Es saprotu, ka problēmu situāciju risināšana nav jūsu stiprā puse, tak šoreiz vienaldzība var maksāt dzīvību kādam cilvēkam," skarbi saka Iveta, kura vēlas, lai par šo situāciju tiek informēti cilvēki, kuru maršruts ved pa Siguldas šoseju.

Ieraksta komentāros cilvēki pauž izbrīnu par liellopu brīvsoli, citi norāda, ka tikpat bīstami satiksmei ir aļņi un citi lieli meža dzīvnieki.

"Gruzijā pilni ceļi ar govīm un nekas, auto piebremzē, jā, un aizliegts govīm signalizēt," ar pieredzi dalās kāda komentētāja. Citi domā, ka govis nevajadzētu traucēt, lai tās dzīvo brīvā dabā: "Lai tak dzīvo brīvībā, manuprāt daudz labāki apstākļi nekā slauktuvē vai kautuvē."

Smagas sadursmes ar dzīvniekiem uz ceļiem patiesi Latvijā nav retums. Piemēram, pērn smagās mašīnas vadītājs, izvairoties no aļņa, izraisa traģisku avāriju Daugavpils novadā. Savukārt 2013. gadā uz ceļa izskrējuša aļņa izraisītā avārijā cieta 5 cilvēki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:07

Jaunākās diskusijas