Svarīga informācija par suņu mikročipēšanu un to, kā atrast pazudušu mīluli

tautaruna.lv 2.janvāris 2020, 14:21
 
Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency
Suņu īpašnieku bezatbildības dēļ dzīvnieki klaiņo, pilda patversmes un nevar atgriezties mājās. Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina suņu īpašniekus izmantot LDC datubāzi, lai pārliecinātos, ka viņu suns ir reģistrēts un reģistrā ir pieejami aktuālie tālruņa numuri, pa kuriem var sazināties ar īpašnieku.
LVB aicina suņu īpašniekus izmantot LDC sniegto iespēju un pārliecināties, vai viņa suns ir reģistrēts LDC datubāzē un vai tur norādītais tālrunis ir tāds, pa kuru tiešām ir iespējams sazināties. Diemžēl nereti tālruņa numurs ir mainīts, taču jaunais nav norādīts. Īpašnieka atbildība ir reģistrēt suni LDC un aktualizēt visas ar savu dzīvnieku saistītās ziņas.

Lai pārbaudītu, vai tās ir aktuālas, jāieraksta LDC Dzīvnieku reģistra meklētējā, kurš atrodams LDC mājas lapas apakšējā daļā, mikroshēmas (mikročipa) numuru, piemēram, 380260070029757 . Ja mikroshēmas numura formāts uz uzlīmes ir 16 cipari, "0" nevada, bet sāk ar nākamo ciparu.

Ja nopirkts kucēns, sunim ir mainījies saimnieks, suns paņemts no patversmes vai saimnieks nav pārliecināts, ka suns ir reģistrēts, aicinām pārliecināties, ka suns ir LDC reģistrā. Sazinieties ar veterināro klīniku, ja LDC datubāzē suni neatrodat.

Ja reģistrācija nav veikta, LVB aicina mikročipētā suņa turētāju to veikt Latvijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Ja suns vēl nav mikročipēts (par to liecina svītru koda uzlīme suņa dokumentā), vispirms jādodas pie veterinārārsta.

LVB atgādina, ka visiem Latvijā mītošiem 4 mēnešus vecumu sasniegušiem kucēniem ir jābūt reģistrētiem valsts vienotajā reģistrā LDC.

Latvijā piemēro sodu par suņa nereģistrēšanu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 107. pantu fiziskai personai ir no 7 - 210 eiro (atkārtoti 210 - 350 eiro), savukārt juridiskai personai no 15 - 350 eiro (atkārtoti 350 - 700 eiro).

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:40

Jaunākās diskusijas