APSKATI! Tā izskatās vairāk nekā 300 000 eiro vērtas zeltlietas, kas atrastas pie aizturētajiem

Rita Lazda 2.janvāris 2020, 15:27
 
Valsts policija
Pagājušajā mēnesī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu pret piecām personām saistībā ar narkotisko vielu realizāciju un glabāšanu realizācijas nolūkā lielos apmēros un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Kopumā policijas darbību rezultātā no aprites izņemti apmēram 8,59 kilogrami karfentanila un metadona sajaukuma un 1,839 kilogrami metadona. Šo vielu vērtība melnajā tirgū ir no 669 920 līdz 837 400 eiro. Kā noziedzīgi iegūtai mantai uzlikts arests nekustamajai un kustamajai mantai, tostarp, zeltlietām. Daļu no izņemtajām zeltlietām jau ir atpazinušas cietušās personas saistībā ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem, savukārt pārējām zeltlietām likumīgie īpašnieki vēl tiek meklēti.

Jau ziņots, ka veicot mērķtiecīgus pasākumus narkotiku aprites apkarošanas jomā, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas amatpersonas 2019. gadā bija nonākušas pa pēdām organizētai grupai, kas nodarbojās ar narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu, kā arī noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā.

2019. gada 4. aprīlī tika īstenota vērienīga aizturēšanas operācija. Tās laikā tika piesaistīta arī Valsts policijas pretterorisma vienība “Omega”, citi Rīgas reģiona pārvaldes biroji, Speciālo uzdevumu bataljona, Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja un ceļu policijas amatpersonas. Tāpat arī Valsts Robežsardzes specvienības SIGMA darbinieki, Valsts ieņēmuma dienesta kinologi un Rīgas pašvaldības policija. Īsā laika posmā tika aizturētas piecas aizdomās turētās personas - 1965., 1956., 1987. un 1993. gadā dzimuši vīrieši un 1971. dzimuša sieviete. Visām aizturētām personām tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Divas personas - 1969. gadā dzimis vīrietis un 1972. gadā dzimusi sieviete, netika aizturētas un ir izsludinātas meklēšanā. Šīs personas šobrīd, iespējams, atrodas ārpus Latvijas.

Jāpiemin, ka divi vīrieši, kuri organizēja narkotisko vielu izplatīšanu, bija sodīti ievērojamu laiku iepriekš, taču par cita veida noziegumiem. 1971. gadā dzimusī sieviete, kura arī organizējusi narkotiku izplatīšanu, iepriekš nav sodīta. Tas nozīmē, ka šīs personas narkotisko vielu realizācijai izmantoja konspirāciju, bija ļoti uzmanīgas un piesardzīgas. Savukārt divi līdzdalībnieki iepriekš vairākas reizes sodīti saistībā ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Veicot kratīšanu 1965. gadā dzimušā vīrieša dzīvesvietā Stopiņu novadā, tika izņemti 5935,786 grami gaiši bēšas krāsas graudainas pulverveida vielas, kas, saskaņā ar ekspertu atzinumu, satur karfentanilu un metadonu. Kratīšanas laikā 1971. gadā dzimušās aizturētās sievietes dzīvesvietā Babītes novadā, tika izņemti 1 796 grami karfentanila un metadona sajaukuma. Savukārt sievietes transportlīdzeklī Mercedes-Benz tika izņemti apmēram 641,165 grami karfentanila. Speciālo izmeklēšanas darbību laikā atsavināti 5,7196 grami gaiši bēšas krāsas graudainas pulverveida vielas, kas, saskaņā ar ekspertu atzinumu, satur karfentanilu un metadonu. Bet kratīšanas laikā kādā taksometrā tika konstatēti un izņemti vēl 211,677 grami karfentanila un metadona sajaukuma.

Policija ir noskaidrojusi, ka personas narkotikas tirgojušas gan Rīgā un Rīgas rajonā, gan Kurzemes reģionā, un pat piegādājuši uz citām Baltijas valstīm.

Jāatzīmē, ka karfentanils ir viens no spēcīgākajiem opioīdiem, un tā lietotāji sevišķi bieži mirst no pārdozēšanas. Viena vienība karfentanila ir 100 reižu spēcīgāka nekā tāda paša vienība fentanila, 5000 reižu spēcīgāka nekā heroīns un 10 000 reižu spēcīgāka nekā morfijs.

Tāpat atsavinātas 350 466 eiro vērtas zeltlietas, kam uzlikts arests kā noziedzīgi iegūtai mantai. Visi zeltlietu foto apskatāmi likumsargu sociālā tīkla facebook kontā. Uzlikts arests arī kustamajam un nekustamajam īpašumam par kopējo summu 1 502943,66 eiro kā noziedzīgi iegūtai mantai.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas (par narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu realizācijas nolūkā, ja tā izdarīta lielos apmēros un organizētas grupas sastāvā) un pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas (par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā).

Minētais kriminālprocess 2019. gada 6. decembrī tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Šobrīd visām personām ir uzrādīta apsūdzība.

Ņemot vērā to, ka likumsargiem ir pamats uzskatīt, ka izņemtās zeltlietas var būt saistītas ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem, Valsts policija aicina aplūkot atsavināto un neatpazīto zeltlietu fotogrāfijas un atsaukties to likumīgos īpašniekus, zvanot Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas darbiniekiem pa tālruņa numuru 67219880, 67086488 vai 67086790, vai arī pa vienoto diennakts tālruņa numuru 110!

Visu atsavināto zeltlietu, kurām tiek meklēti īpašnieki, fotogrāfijas pieejamas šeit:

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:46

Jaunākās diskusijas