Cilvēka izkārnījumus drīzumā varētu pārvērst par degvielu izmantošanai gaisa satiksmē

tautaruna.lv 12.aprīlis, 20:30
 
Pexels
Ir paziņots par pasaulē pirmo komerciāla mēroga rūpnīcu, kas cilvēku radītos „atkritumus” var pārvērst ilgtspējīgā aviācijas degvielā (SAF).

Biodegvielas uzņēmums „Firefly” plāno attīstīt rūpnīcu Anglijas pilsētā Eseksā un cer piegādāt degvielu līdz 2028. gadam.

Uzņēmums vienlaikus ir paziņojis par vienošanos ar lidsabiedrību „Wizz Air”, kas paredz 15 gadu laikā piegādāt līdz 525 000 tonnu attiecīgās degvielas.

„Firefly” izpilddirektors Džeimss Haigeits sacīja, ka šie materiāli ir "savdabīgi pretīgi", taču "apbrīnojams resurss". "Mēs pārvēršam kanalizāciju par reaktīvo degvielu. Es nevaru iedomāties pārāk daudzas lietas, kas būtu foršākas par to," piebilda Haigeits.

SAF ražošanā tiek izmantots par aptuveni 70% mazāk oglekļa nekā parastajā reaktīvo dzinēju degvielā, taču ražošana ir vairākas reizes dārgāka.

Komunālo pakalpojumu uzņēmums „Anglian Water” ir apņēmies sākotnējā izmēģinājuma fāzē nodrošināt uzņēmumam „Firefly” biosolīdus - tā notekūdeņu attīrīšanas procesa produktu.

„Firefly” apgalvo, ka pašlaik tiek saņemts normatīvais apstiprinājums sistēmai, ko plānots izmantot degvielas ražošanai.

Jau ziņots, ka Apvienotās Karalistes valdība vēlas, lai līdz 2030. gadam vismaz 10% no aviosatiksmē izmantotās degvielas būtu ražoti no ilgtspējīgām izejvielām.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 5:44

Jaunākās diskusijas