2 gadus veca meitene nomirst pēc inficēšanās no baloža; viņas gadījums piektais pasaulē

tautaruna.lv 22.decembris 2023, 15:30
 
Kaspars Krafts/F64
Putnu paramiksovīruss jeb Ņūkāslas slimība ir patogēns RNS vīruss, kas skar mājas un savvaļas putnus. Starp tās simptomiem, piemēram, savādāks kakla izliekums, spārnu trīce. Ar šo slimību inficētie putni, tostarp baloži, nelabprāt kustas. Tās rezultātā putni iet bojā.

Putniem tas ir viens no visizplatītākajiem un lipīgākajiem vīrusiem. Bet reti nonāk līdz cilvēkiem. Ja viņi saslimst, viņi viegli panes infekciju. Kopš 1926. gada pasaulē ir zināmi tikai 485 šādi gadījumi (puse no tiem Apvienotajā Karalistē).


Rakstā, kas publicēts žurnālā Emerging Infectious Diseases, ārsti aprakstīja gadījumu, kad šis vīruss ir bijis nāvējošs bērnam. 2 gadus veca meitene cīnījās ar leikēmiju un burtiski pusotru mēnesi pirms nāves pabeidza otro ķīmijterapijas kursu ar labvēlīgu prognozi, raksta DailyMail.

Meitene tika ievietota slimnīcā pēc trīs nedēļu neizprotamiem simptomiem: saaukstēšanās, slikta dūša, vemšana. Pēc radinieku teiktā, viņa pēdējā laikā nekur nebija ceļojusi un nebija saskārusies ar mājdzīvniekiem vai ģimenes locekļiem, kas būtu saaukstējušies.

Četras dienas ārsti cīnījās par bērna dzīvību, bet mazulim kļuva arvien sliktāk. Viņai sākās epilepsijas lēkmes, neskatoties uz to, ka magnētiskās rezonanses rezultāti bija normāli. Viņai tika doti pretvīrusu līdzekļi, antibiotikas un pretkrampju līdzekļi, lai mazinātu smadzeņu pietūkumu, taču tie nebija efektīvi. Ārstēšana nespēja apturēt smadzeņu audu nāvi. Pēc mēneša slimnīcā mazais pacients nomira.

Šodien mediķi uzskata, ka meitenes nāvi, "visticamāk, izraisīja encefalīts", ko izraisīja infekcija ar APMV-1, tas ir, paramiksovīruss. Analīzes parādīja, ka no meitenes ņemtie paraugi ir līdzīgi tiem, kas iepriekš tika ņemti no baložiem.

Kā viņa inficējās, joprojām nav zināms. Mediķi liek domāt, ka bērns kaut kādā veidā nonācis saskarē ar baložu ekskrementiem - tie izplatās kopā ar vēja nestajiem putekļiem.

Meitene kļuva tikai par piekto vīrusa upuri, par ko zina zinātnieki.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas