Šoks! Jaunākajam alkoholiķim Latvijā ir vien 10 gadi

tautaruna.lv 26.oktobris 2023, 11:30
 
Ilustratīvs attēls / F64
12 gadi. Tik vecs ir jaunākais alkoholiķis, kuru patlaban ārstē valsts programmā. Jelgava ir vienīgā vieta Latvijā, kur bērni, kas dzer, tiek uzņemti motivācijas programmā. Iespējams, ārstētos arī jaunāki – jo ambulatori jaunākais pacients ārstei Lilitai Caunei ir 10 gadus vecs, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Vietu nav! Šādu uzrakstu droši var uzlikt uz slimnīcas "Ģintermuiža" vārtiem. Šī ir vienīgā vieta, kur valsts programmā ārstē bērnus, kuri dzer.

"Tūlīt un tagad uzreiz? Nē! Ir jāgaida rindā. Šobrīd pieaugušajiem uz ārstēšanās programmām jāgaida rindā apmēram divi mēneši. Bērnus mēs šobrīd pierakstām uz jauno gadu," stāstīja slimnīcas "Ģintermuiža" Narkoloģiskā dienesta vadītāja Lilita Caune.

Viņa ir ārste ar ļoti lielu pieredzi un tikpat lielām sāpēm par to, ka bērnu programmai atvēlētas tik maz vietas un finansējuma.

"Mūsu programma diemžēl ir vienīgā valstī. Piecas vietas! Bet lietotāju skaits, kam būtu nepieciešama šī motivācija un pievērst uzmanību tam, ka dzīvot skaidrā ir vienīgā normālā dzīve, kas nodrošina to, ka izaug veseli cilvēki, ir ļoti, ļoti daudz. Motivācijas programmā jaunākais ir 12 gadi. Jo mēs no 12 arī uzņemam. Neatliekamajā palīdzībā mēs uzņemam no 14 gadu vecuma. Jo jaunākiem bērniem ir pediatrs vajadzīgs. Savukārt ambulatori jaunākais pacients man bija...10 gadi," atzina Caune.

Viņa novērojusi, ka daudzās ģimenēs alkohols tiek uzskatīts par mazāko ļaunumu.

"Daudzi vecāki ir gatavi pievērt acis uz to, ka pusaudži iedzer. Ka tikai nelieto narkotikas. Tā filozofiski es teiktu, ka jāatceras nolūks.

Kāpēc tad dzer? Lai nedzirdētu, nejustu, nedomātu. Jo atkarība ir labsajūtas sistēmas saslimšana. Jo vairāk ir stresa, nedrošības, nepārliecības. Alkohols ir pieejamākais.

Es teiktu, ka šobrīd sabiedrībā attieksme pret alkoholu ir ļoti vieglprātīga," sprieda "Ģintermuižas" Narkoloģiskā dienesta vadītāja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:33

Jaunākās diskusijas