Ukrainas ārlietu ministrs: Putinu tagad nevar sodīt par karu Ukrainā

tautaruna.lv 26.oktobris 2023, 0:30
 
AP/Scanpix/LETA
Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuleba ziņo, ka šobrīd saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, premjerministru Mihailu Mišustinu un ārlietu ministru Sergeju Lavrovu nevar sodīt par noziegumu pret Ukrainu, rajsta UNIAN.

"Starptautiskajās tiesībās ir svēts noteikums par trijotnes - prezidenta, premjerministra un ārlietu ministra imunitāti," sacīja Kuleba.

Vienlaikus ministrs precizēja, ka šīs imunitātes var apiet Starptautiskā Krimināltiesa. "Taču tā savu normu dēļ nevar spriest par Krievijas agresijas noziegumu pret Ukrainu," piebilda ārlietu ministrs.

Tādējādi Kuleba uzsvēra, ka šobrīd starptautiskajās tiesībās Krievijas prezidents Putins, premjerministrs Mišustins un ārlietu ministrs Lavrovs ir neaizskarami.

"Tā ir taisnība. Un visu šo laiku mēs meklējam variantus, kā rast risinājumu šai problēmai. Jo šai problēmai ir divas sastāvdaļas. Pirmā sastāvdaļa ir šīs trīs personas, kuras noteikti ir jāsoda. Bet tur ir vēl daudz citu "garšīgu" personāžu - Šoigu, Patruševs, Volodins. Visi šie, kuri arī ir iesaistīti agresijas noziegumā pret Ukrainu un mums nodarījuši lielu ļaunumu. Arī viņi ir jātiesā," sacīja Kuleba.

Viņš piebilda, ka ir jāmeklē risinājums sodīt visas Krievijas amatpersonas.

"Un citas valstis - mūsu draugi un partneri - baidās, ka, ja tiks izveidots kāds bezprecedenta tribunāls, lai tas aptvertu gan pirmo, gan otro grupu vienā jurisdikcijā - tad tā pati Krievija kopā ar dažiem tās tuvajiem sabiedrotajiem - dažām valstīm - mēģinās īstenot šādus tribunālus arī pret citām valstīm," sacīja Kuleba.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Vakar, 18:33

Jaunākās diskusijas