NASA kosmosā pazaudē zondi un nespēj to atrast

tautaruna.lv 5.augusts 2023, 12:20
 
unsplash.com
Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija jeb labāk zināma ar nosaukumu NASA kosmosā pazaudējusi zondi "Voyager 2", vēsta "The Sun".

Kā vēsta medijs, tad NASA pazaudējusi sakarus ar zondi "Voyager 2".

Sakari ar kosmosa kuģi tika pazaudēti pagājušajā mēnesī, 21. jūlijā, taču par negadījumu NASA paziņoja vien pagājušās nedēļas izskaņā.

Kā min NASA, tad sakari ar zondi tika pazaudēti nejauši jeb tika pieļauta kļūda.

Sakai starp NASA un zondi pārtrūka nepareizas komandas dēļ. Kā rezultātā kosmosa kuģa antena pagriezās vien divus grādus tālāk no Zemes, tādējādi tika zaudēti sakari. "Šīs izmaiņas ir pārtraukušas saziņu starp Voyager 2 un Deep Space Network (DSN) Zemes antenām," skaidroja NASA. "Dati, ko nosūta kosmosa kuģis, vairs nesasniedz DSN, un kosmosa kuģis nesaņem komandas no Zemes."

NASA cer atjaunot sakarus ar zondi 15. oktobrī. Zonde ir ieprogrammēta vairākas reizes gadā restartēt antenu novietojumu. Tāpēc NASA zinātnieki cer, ka pēc kārtējās zondes pāriestatīšanas sakari atjaunosies.

"Voyager 2" ir otrs vistālāk no Zemes esošais cilvēka radītais objekts visumā. Zonde kosmosā tika palaista 1977. gadā un šobrīd tā atrodas aptuveni teju 20 miljardu kilometru attālumā no Zemes. Sākotnēji zinātnieki bija paredzējuši, ka "Voyager 2" misija kosmosā ilgs piecus gadus, taču pat pēc 46 gadiem zonde spēj funkcionēt un efektīvi darboties.

Saskaņā ar NASA datiem, "Voyager 1" tika izmantots, lai pētītu Jupiteru, Saturnu, Urānu un Neptūnu. Tikmēr "Voyager 2" bija pirmais cilvēka radītais objekts, kas lidoja garām Urānam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

5.augusts 2023

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas