Politiķi Dūrīti par viņa izteikumiem par krievu valodu tviterī "noēd bez sāls"

tautaruna.lv 15.aprīlis 2023, 3:30
 
Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency
Nesen raidījumā "Preses klubs" piedalījās arī Ilmārs Dūrītis, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesors, veterinārārsts, politiskās partijas "Kustība Par!" valdes loceklis. Viņa paustās pārdomas sacēla vētru vietnē "Twitter".

"Mums jānošķir valodā kā veids, kā cilvēki sasvstarpēji sazinās, veids kā paust savas vērtības un kultūru no tā, kas šobrīd notiek Ukrainā un ko dara Krievijas prezidents. Izlasot, ka mēs gribam aizliegt titrēt filmas krievu valodā, teātra izrādes krievu valodā, man trūkst vārdu. Tas ir muļķīgi. Tas ir netaisni pret tiem krieviem, kas ir lojāli Latvijai un kuri prot latviešu valodu. Kāpēs mēs gribam pazemināt viņu dzimto valodu, kura katram ir svēta? Kāpēc mēs gribam viņiem darīt pāri? Kāds sakars krievu valodai ar to, kas notiek Ukrainā? Tad, kad man šis jautājums tiek uzdots, es uzvelkos," klāsta I. Dūrītis.

Jānis: Dūrītim, čemodan, stancija, rasija. Cik ilgi mēs cietīsim šādus tautas nodevējus? Aizstāvot šos kam krievu val. svēta mēs nez kāpēc pazeminām lat. val.

Dāvis: Krievinātāji pēdējās nedēļās iedarbinājuši visus savus aģentus, lai tikai pasargātu divvalodību no atkrieviskotājie

Intars: Viss, rīt dodos uz Dublinu pie valdības ēkām protestēt pret manas dzimtās valodas pazemināšanu. Ne man titri kino latviešu valodā, ne krogā cenrādis latviski. Pat piemājas bodē pārdevēja labrīt nesaprot. Es gan zinu gan angļu, gan, nedaudz, gēlu valodas.

Māris: Kaut tik latviešiem pietiktu spara noturēt neiecietību pret vateņiem ilgāku laiku, lai visi šitie uzvilktie dūrīši izlien no alām un tiek pie mikrofona. Jo dienas, jo skaidrāka bilde.

Ivars: Pilnīgs kretīnisms. Ceru, ka šī partija un šis darbonis nekad neatgriezīsies politikā. Nekad.

Flip: Jā, pilnīgi kratās un tirinās, izskatās kā slims.. Slinkums meklēt, kas tas Dūrītis tāds ir, kāds ir viņa CV. Jo nav tā vērts. Vēstures miskastē tādam vieta..

Kristīne: Kāds sakars krievu valodai - viņš jautā? Varbūt tāds, ka tie krievi (ne jau putins viens!) Ukrainā iebruka, "lai sargātu krievu valodu"? Un tāds, ka putins pasludināja, ka praktiski katrs tās valodas pratējs no bijušā psrs esot sooķečesveņņiks šiem, ko krievija aizstāvēšot?

Kristians: Izklausās dūrē sists.

Doronike: Man laikam jāsāk veidot kaut kāds saraksts Nedod dies' kādā apmulsuma brīdī nākamajās vēlēšanās par kādu no šiem alternatīvi apdāvinātajiem nobalsot.

Dainis: Nu, ja dūrītis nebūtu uzvilcies, viņš būtu plaukstiņš.

Artis: Apvienot 'krievvalodīgos' ir mērķtiecīga politika, kas izriet no t.s. Karaganova doktrīnas. Mēģinājumus pārkrievot baltkrievus, ukraiņus, lai šīs tautas pabāztu zem viena 'krievvalodīgo' lietussarga, ir Kremlim parocīga pieeja. Krievu valoda ir ierocis.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:19

Jaunākās diskusijas