Trīs bērni neapmeklē skolu, ceturtais nav reģistrēts; soctīklos domas dalās par ģimenes modeli

tautaruna.lv 22.decembris 2022, 19:30
 
Gints Ivuškāns /F64
Soctīklos domas dalās par četru bērnu ģimeni, kurā bērni neapmeklē skolu un nesen dzimušais nav reģistrēts, viņam nav ģimenes ārsta.

Noteiktā ļaužu lokā, alternatīvi domājošo, Tara Ramata un Aistes Baltas vārds noteikti ir pazīstams. Lai gan abi ir bijuši direktori skolās, nolēmuši bērnus izglītot mājās. Vecākajam dēlam ir 12 gadu, vidējam - 10, bet meitai - 8 gadi, savukārt jaunākajam dēliņam ir vien deviņi mēneši, tā Aiste stāsta intervijā portālam Santa+.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicēts, kāds ieraksts, kas liek domāt, pāra neparasto lēmumu ievērojusi arī bāriņtiesa. Ziņotājs, kurš informējis bāriņtiesu par ģimeni, pauž bažas par bērnu neiesaistīšanos izglītības iestādē, pārtikas nodrošinājumu un sadzīves apstākļiem. Dokumentus no bāriņtiesas publiskojis ir pats ģimenes galva Tars.

Bērnu tēvs, atbildot uz notiekošo, savaā "YouTube" video saka, ka pastāvošā izglītības sitēma ir emocionāli vardarbīga. "Apgriest spārnus un ielikt krātiņā, pazaudēt visu savu bagātību, savu radošumu, tā ir vislielākā vardarbība pret bērniem," uzskata Tars.

"Mans motīvs ir palikt, kur es esmu. Iet ceļu, kuru es eju, godīgi. Sargāt savus bērnus, dot viņiem labāko, kas ir iespējams, tādā veidā, kā mēs šobrīd dzīvojam. (..) Sistēma vienmēr gaidīs cilvēku atplestām rokām, to nevar nokavēt un, ja būs vajadzība, tad bērnu reģistrēsim," saka Aiste. Viņa uzskata, ka esošā iglītības sistēma šķobās un tā ir arhaiska.

Sociālo tīklu lietotāju domas par ģimenes modeli un lēmumiem atšķiras:

Rūta: "Telefonus un internetu tātad lietot var, bet bērna reģistrācija dzimtsarakstā ir ļaunums."

Olga: "Man dažreiz šķiet, ka cilvēki taisa bērnus vispār nedomājot, ka tie kādreiz kļūs par pieaugušajiem. Sataisīja veselu čupu ar domu, ka tādas spēļmantiņas vien ir."

Aija: "Pamatizglītība ir obligāta, vidējā nav."

Līga: "Var dzīvot kā grib, bet šie pieņem lēmumus par bērniem, kuriem nav izvēles un neviens neprasa. Kāda ir iespēja, ka šie bērni normāli kādreiz iekļausies sabiedrībā, ja tā uzaugs?"

Daina: "Iztēlojos to bērnu pēc padsmit gadiem, kas pusaudža dumpja iespaidā izdomās saņemt pasi. A tur pretī tante - Kā nav dzimšanas apliecības?!"

Zemākesošajos video abi bērnu vecāki klāsta savus motīvus un pasaules redzējumu situācijas kontekstā.

Margita: "Nevisiem ir tik stingra nostāja un drosme stāties pretim šim sistēmas monstram.. , kurš aprij cilvēku, un izvemj robotu.."

Veronika: "Tas tiešām ir tik acīm redzami un absurdi, bērns ar tādu prieku ķeras pie izzināšanas, kā apguves (tā ir cilvēkbūtnes dabīga tieksme..te velties, te rāpot, te apsēsties, te piecelties kājās, te staigāt, te skriet utt.), bet līdz ko saskaras ar “obligāti apgūstamām metodikām un visiem vienà un tajā pašā laikā un veidā”, tā viss..aizveras, sāk pretoties, izdara ķeksīša pēc, lai liek mieru."

Aiga: "Tā ir traģēdija, tautas un cilvēces, nevis vienpersoniska."

Jānis: "Pašreizējā valsts pārvaldes sistēma samaļ savās dzirnās katru, kurš nepakļaujas tās radītajiem noteikumiem, kaut tie ir jauno cilvēku paaudzi kropļojoši."

Kris: "Izglītības sistēma ir slima, par to nav šaubu, alternatīvas nav paredzētas, bet jārēķinās šobrīd arī ar to niansi, ka brīdī, kad pieslēdzas bāriņtiesa.."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:58

Jaunākās diskusijas