Hermanis skarbi izsakās par plaši apspriesto pieminekļu jautājumu

tautaruna.lv 21.marts 2023, 1:30
 
Gints Ivuškāns/ F64 Photo Agency
Jaunā Rīgas teātra(JRT) režisors Alvis Hermanis sociālajā tīklā facebook publicējis ierakstu, kurā paudis savas pārdomas par pēdējās nedēļās tik aktuālo pieminekļu jautājumu.
"Latvieši, sakoncentrējamies! Pēc 2 nedēļu diskusijām atkārtošu teikumu, kas daļēji tās izprovocēja - "russkij mir" ar saviem pieminekļiem un ielu nosaukumiem iečurā savas impērijas robežas. Kā zināms no vēstures, krievijas impērija beidzas tur, kur viņi dabū pa muti. Tā arī ir robeža," sociālajā tīklā facebook raksta A.Hermanis.

"Pieminekļi un ielu nosaukumi ir ideoloģiski simboli un tiem šai gadījumā nav nekāda sakara ar autoru daiļradi. Pēc pagājušā gada 24.februāra šie simboli ir viennozīmīgi mums naidīgas varas simboli un tiem ir jāpazūd no šejienes. Upīša piemineklis centrā stāv tāpēc, ka pēc viņa denunciācijas tika deportēti un aizgāja bojā Sibīrijā viņa kolēģi, citi latviešu rakstnieki. Un nevis tāpēc, ka viņš sarakstījis labas grāmatas.Bet grāmatas, protams, jāturpina lasīt. Visas," uzsver režisors.

Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka Rīgas domes Pieminekļu padome marta sākumā atbalstīja sešu pilsētā esošu pieminekļu demontāžu vai pārvietošanu, saistot tos ar padomju laiku slavināšanu.

Kā aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē, padomē tika atbalstīts piedāvājums demontēt 1982.gadā Kronvalda parkā uzstādīto pieminekli rakstniekam Andrejam Upītim un skulptūru "staļinisma perioda rakstniecei" Annai Saksei Gaujas ielā 1.

Pieminekļu padome piekrita arī Aleksandra Puškina pieminekļa demontāžai Kronvalda parkā, jo tas esot izvietots nelikumīgi.Vairāk par to lasiet šeit.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas