Vai Latvijā var dzert ūdeni no krāna? Atbild speciālisti

tautaruna.lv 27.novembris 2018, 18:10
 
F64
Analizējot gadījumu ar sliktas kvalitātes ūdeni Krāslavā, Veselības inspekcijas pārstāve Solvita Muceniece uzsver, ka kopumā dzeramais ūdens visā Latvijā atbilst Eiropas direktīvās noteiktajām prasībām un to var droši lietot uzturā, vēsta raidījums "Bez Tabu".
“Rīgas ūdens” pārstāvis Artūrs Mucenieks informē, ka arī Rīgā ar dzeramā ūdens kvalitāti viss esot kārtībā un tas atbilst visām normām. Auksto ūdeni var droši lietot uzturā tieši no krāna, iepriekš to nenovārot.

Dzeramā ūdens kvalitātes kontroli regulāri veic SIA ”Rīgas ūdens” Apvienotā ūdens kvalitātes kontroles laboratorija, testēšana tiek veikta katru dienu, tostarp svētku dienās un brīvdienās. Uztraukumam neesot pamata, aukstais ūdens no krāna Rīgā neesot sliktāks par to, kādu varam nopirkt fasētā veidā veikalos.

"Pats briesmīgākais dzert destilētu ūdeni, jaunākās, dārgās filtru sistēmas attīra ūdeni tiktāl, ka likvidē arī visus ķīmiskos elementus un, ilgstoši lietojot šādu ūdeni, cilvēkam var rasties veselības problēmas," saka Mucenieks.

Eiropas direktīva par dzeramā ūdens kvalitāti plānots ieviest grozījumus, kas paredzētu, ka jāsamazina svina un nitrātu saturs ūdenī, taču Rīgā tas jau tagad esot mazāks nekā pieļaujamā norma. Laboratorijas vadītāja piebilst, ka esot jāuzmanās tiem, kas lieto ūdeni no akām, jo ir risks, ka būs paaugstināts nitrātu daudzums, kas maziem bērniem, īpaši zīdaiņiem, var radīt veselības problēmas. Vismaz Rīgā ir drošāk ir lietot auksto (nevis karsto) ūdeni no krāna, ja akas ūdens sastāvs nav pārbaudīts.

Solvita Muceniece piebilst, ka nākotnē Eiropas valstīs plānots ieviest ne tikai vēl stingrākas prasības dzeramā ūdens kvalitātei, bet arī plašāku informāciju par ūdens kvalitātes rādītājiem. Tagad tos var redzēt vien Veselības inspekcijas un atsevišķu ūdens sistēmu mājaslapās un pagaidām vēl nav prasības publicēt ūdens sastāva un analīžu rezultātus, lai tie ir redzami ikvienam lietotājam.

Avots

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas