Zinātniekus pārsteidz orangutāna neparastā uzvedība

Portāls nra.lv 14.maijs, 2:30
 
Pixabay
Maksa Planka Dzīvnieku uzvedības institūta zinātnieki ir paziņojuši par kādu unikālu novērojumu dzīvnieku pasaulē. Indonēzijā ir piefiksēts, kā orangutans ārstē sev brūci, izmantojot tropu augu medicīniskās īpašības.

Zinātnieki novēroja, kā orangutans vārdā Rakus noplūc un sakošļā ārstniecības auga lapas, ko cilvēki izmanto visā Dienvidaustrumāzijā, lai ārstētu sāpes un iekaisumu.

Pēc tam pieaugušais orangutanu tēviņš ar pirkstiem iezieda ar augu sulām ievainojumu labajā vaigā. Vēlāk viņš piespieda sakošļāto augu, lai nosegtu atvērto brūci kā pagaidu pārsēju, liecina apraksts pētījumā, kas publicēts žurnālā "Scientific Reports”.

Iepriekšējos pētījumos ir dokumentētas vairākas lielo pērtiķu sugas, kas mežos meklē augus, lai ārstētos, taču zinātnieki vēl nebija redzējuši, ka dzīvnieks šādi izturas pret sevi.

"Šī ir pirmā reize, kad esam novērojuši savvaļas dzīvnieku, kas uz brūces uzklāj diezgan spēcīgu ārstniecības augu," sacīja pētījuma līdzautore Izabella Laumere, Maksa Planka Dzīvnieku uzvedības institūta bioloģe Vācijā.

Zinātnieki novēro orangutanus Indonēzijas "Gunung Leusera” nacionālajā parkā kopš 1994. gada, taču viņi nekad iepriekš nebija novērojuši šādu uzvedību.

"Iespējams, Rakus šo tehniku apguvis no citiem orangutaniem, kas dzīvo ārpus parka un prom no pētnieku acīm,” sacīja pētījuma līdzautore Kerolīna Šuplija.

Rakus ir dzimis un pieaudzis ārpus pētījuma teritorijas, tomēr nav zināms, vai viņš arī agrāk ir ārstējis ievainojumus ar šādas tehnikas palīdzību.

Tomēr zinātnieki jau iepriekš ir fiksējuši primātus, kuri sevis ārstēšanai izmanto augus.

Borneo orangutani ierīvējas ar ārstniecības augu sulām, iespējams, lai mazinātu ķermeņa sāpes vai padzītu parazītus.

Vairākās vietās ir novērots, kā šimpanzes košļā īpašu augu dzinumus, lai nomierinātu vēderu. Savukārt gorillas, šimpanzes un bonobo pērtiķi norij kādas raupjas sugas augu lapas, lai atbrīvotos no kuņģa parazītiem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas